Bebe
20.01.2018.

Prepoznajte umor

Da roditelji znaju koliko bi svojih nerava i dečjih suza uštedeli samo da su na vreme shvatili šta im dete poručuje, naučili bi i pre njegovog rođenja da čitaju skrivene poruke i signale. Ako je sito, suvo i zdravo, dete je srećno i vesela, ali samo dok se ne umori, a onda se pretvara u kezavca i plačljivca, postaje razdražljivo, nevaljalo, neposlušno...
Da biste sve ovo sprečili, naučite kako da prepoznate da je dete umorno i odmah ga stavite na spavanje. U suprotnom će poteći potoci suza, a stradaće i vaši nervi.

Novorođenčad se umaraju veoma brzo, već nakon sat, sat i po vremena provedenog u budnom stanju, bebe stare od tri do šest meseci nakon sat i po i tri sata nespavanja, dok one od šestog do 12. meseca mogu da budu aktivne duže od tri sata. Od 12. do 18. meseca bebe se sporije umaraju, ali to ne znači da smeju da propuštaju jutarnju ili popodnevnu dremku.
Kako dete raste, tako manje spava, ali se na sreću znaci umora kod njih lakše prepoznaju.

Umorna beba mlađa od godinu dana
* povlači i češe uši
* stiska pesnice
* zeva
* trepće, „ukršta“ oči, ima bezizražajan pogled
* zabacuje glavu ili je vrti levo-desno
* mršti se
* sisa prste da bi se uspavala.
* plače

Umorna beba starija od godinu dana
* postaje nespretna, pada, sapliće se, udara u stvari
* kmeči, cmizdri i plače bez vidljivog razloga
* privlači vašu pažnju
* baca igračke
* baca se po podu

Ukoliko ste sigurni da bebu koja pokazuje bilo koji od ovih znakova ne muči ništa drugo, uključujući glad i žeđ, odmah je smestite u krevetac ili se i vi ušuškajte pored nje dok se ne uspava. Samo vodite računa da ne postane previše razdražljiva, jer ćete je onda teško umiriti.

Foto: livestrong.com, parentsmagazine.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno