Bebe
16.01.2018.

Očekujte neočekivano!

Kad s bebom krenete iz porodilišta kući, srećni što je sve prošlo kako treba, počinjete da se pribojavate onoga o čemu priča većina roditelja – problema s dojenjem, nespavanja, grčeva, upornog plača. Ako ste se spremili za sve te muke, evo još nekoliko problema koji, ako se s njima sretnete, mogu istinski da vas uplaše, a suštinski nisu ni strašni ni veliki. Reč je o uobičajenim pojavama na koje vas babice i doktori neće upozoriti, pa bi bilo dobro da znate šta vam je činiti.

Eksplozivna stolica
Krenuli ste da promenite bebi pelenu a onda ste se susreli sa „eksplozijom“? Ne brinite, niste mi prvi ni poslednji roditelj koji je skidao dečju kaku sa sebe, nameštaja i zidova. Ova pojava je prilično uobičajena u prvih mesec dana bebinog života kada se ona čisti iznutra. Dokle god beba lepo jede i spava, i dok je stolica zuta i smeđa, znajte da je sve u redu. Međutim, ako primetite krv, odmah posetite pedijatara.

Uvećane grudi
Neke bebe, i devojčice i dečaci, imaju uvećane grudi u prvim nedeljama po rođenju. Reč je o trenutnom hormonskom dizbalansu koji će se brzo povući. Uvećane sike su rezultat ludovanja hormona tokom trudnoće koji, osim na vas mogu da utiču i na vašu bebu. Oprez je neophodan samo ako oko dojki postoji izraženo crvenilo i ukoliko beba ima povišenu temperaturu. To su simptomi upale koja zahteva odgovarajuću terapiju.

Ukrštene oči
U prvih nekoliko dana beba ne kontroliše očne mišiće i nema dobar fokus, pa će vam se možda učiniti da je rezroka. I ova pojava je normalna i brzo se povlači. Međutim, ako beba i nakon nekoliko meseci ima ukrštene oči i ukoliko ne može da usmerava pogled, posetite dečjeg oftalmologa da bi se sprečio razvoj bolesti oka.

Učestalo kijanje
Novorođenčad nenaviknuta na vazduh često kijaju kako bi se otarasila sitnih čestica iz okruženja, sluzi ili tečnosti iz respiratornog sistema, a neke bebe kijaju čak i ako su izloženi suncu. Nema brinite ako kijanje ne prate zviždanje u grudima i grlu ili kašalj, što su simptomi alergije. U tom slučaju potražite pomoć pedijatra.

Nepravilan oblik lobanje
Da bi se rodila beba je morala da se provuče kroz kosti vaše karlice, što je moglo da uzrokuje promenu oblika njene glavice. Na sreću, za samo nekoliko dana sve će se vratiti u normalu. No, to ne znači da ne treba da pazite jer do toga može opet da dođe ako beba stalno leži na leđima. Zato je često stavljate da leži na stomaku, okružen igračkama, jer će tako glava moći lepo da se oblikuje, a uz to će beba jačati muskulaturu vrata i ruku.

Neartikulisani pokreti
Beba prolazi kroz mnoge razvojne promene, posebno u prvim mesecima kada njeno telo trzanjem ili neartikulisanim pokretima refleksno reaguje na nov zvuk, nov miris, nov ukus... Ako nije reč o spastičkim pokretima, ne brinite već uživajte u mlataranju tih punačkih ručica i nožica.

Otečene genitalije
Normalno je da novorođenčad imaju otečene genitalije i to pod dejstvom hormona koji su tokom trudnoće ludovali. I ova pojava je prolazna i nestaće čim se iz testisa i velikih usnica povuče suvišna tečnost. To se obično dešava za nedelju dana, a kod neke dece traje i duže. Međutim, ponekad se kod dečaka iza ove pojave krije vodena kila, a ona zahteva pregled i redovne kontrole kod pedijatra i hirurga.

Foto: livestrong.com, kidspot.com, healthprep.com, momjunction.com , mothercare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno