Bebe
02.12.2017.

Ogradica je spas

Ogradica za bebe je izuzetno praktična stvar jer zahvaljujući njoj možete da skuvate ručak, prostrete ili opeglate veš, da na miru obavite mnoge poslove i da pritom ne brinete za bezbednost deteta. Ono je u njoj zaštićeno od padova, guranja prstića u štekere, puzanja po prljavom podu, ali to ne znači da u ogradici treba da boravi satima.
Neka pravila moraju da postoje.

Napuštanje maminog naručja i boravak u ogradici, makar i na samo par minuta, pomaže detetu da prevaziđe strah od odvajanja. Zabavljeno igrom u svojoj „kućici“, neće imati vremena da tuguje. Da bi je dete lakše prihvatilo boravak u skučenom prostoru i da bi ogradicu doživelo kao svoju teritoriju, obavezno u nju stavite njegove omiljene igračke. Birajte one koje drže pažnju, ali mogu da „prežive“ padove na pod jer će ih dete u jednom trenutku sigurno poizbacivati napolje. Ne grdite ga, ono na taj način uči, upoznaje zvuke, spoznaje prostor, pa i zakone fizike.

U uzrastu od osam-devet meseci, kad beba počinje da ustaje, mrežica od ogradice poslužiće kao odlična „hvataljka“ i pomoć pri uspravljanju, a uz to je odlična za jačanje svih mišića. Čak i ako beba padne na guzu, neće joj biti ništa, jer mekana podloga ublažava udar.

Ogradica, međutim, ima i neke nedostatke. Pre svega, glomazna je i zauzima dosta mesta, a nije ni jeftina. Zbog toga je mnogi roditelji pozajmljuju ili kupuju polovnu, a polovne nisu uvek sasvim bezbedne. Ako je ogradica drvena, proverite da li je oguljen lak i ima li oštećenja na kojima dete može da se povredi ili ogrebe, a ako je reč o ogradici sa mrežom, utvrdite u kakvom je stanju.
Ogradica je potpuno beskorisna pre šestog ili sedmog meseca, jer da bi beba boravila u njoj, ona mora da zna da sedi, da se brzo okreće s leđa na stomak i da puzi. Većina beba je koristi do 18. meseca, a neke i duže.

Boravak u ogradici može da bude sinonim za izolaciju. Roditelji često misle da mogu da ostave dete potpuno samo, jer ima igračke, ali to nije dobra ideja. Ono treba da bude blizu vas, da biste mogli da mu se obraćate ili da mu pevušite, a u suprotno će se osećati izolovano.
I još nešto... Ma koliko posla i obaveza imali, dete ne sme da boravi u ogradici predugo, jer se tako usporava njegov razvoj. Dva do tri puta u toku dana po pola sata je maksimum, ali većina male dece ne izdrži ni toliko. Ako niste sigurni da li preterujete, slučajte bebu, sama će vam poručiti kad joj je dosta.

Pet zlatnih pravila za bezbedno korišćenje ogradice
* Udaljite od ogradice sve predmeta koje dete može da dohvati kada se uspravi i propne na prstiće
* Ne pretrpavajte ogradicu velikim igračkama na koje dete može da se popne ukoliko poželi da izađe
* Ne kačite na ogradicu igračke sa dugim trakama koje dete može da obmota oko vrata.
* Detetu nikada nemojte ostavljati hranu i vodu u ogradici, čak i ako ume samo da drži flašicu ili da gricka keks iz ruke.
* Čak i ako ste preduzeli sve mere predostrožnosti i ako ste sigurni da je dete potpuno bezbedno u ogradici, uvek ga držite na oku.

Foto: morres.nl, ebay.com, mummyinthecity.com, netmums.com, parentsplace.jfcs.org, thebump.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno