Bebe
25.09.2017.

Neće u krevetac, pa neće

„Sta raditi sa bebom starom tri nedelje koja nocu nece da spava u krevecu, vec samo na meni? Kad zaspi, prebacimo je, ali shvati i probudi se“, napisala je jedna neispavana mama na Twitteru i dobila mnogo saveta. Ne znamo šta je očekivala, ali je sada, izvesno, još zbunjenija, jer univerzalnog odgovora nema. Nemaju ga ni iskusni roditelji, ali ni stručnjaci.

Stavite je autosedište, kolica, štagod da upali :)

Obozaaavati je. Moja sestra svoje ćerke zove nanogice

Beba se vaspitava u prva tri dana. Dakle, zakasnili ste, kao i mi u vreme. Prihvati stvarnost, spavaj sa jednim okom otvorenim. :-))

Nije problem da ja ne spavam, ali ako nije sa mnom u krevetu ne spava ni komsiluk ;))

Nista... Evo mi tako vec dve godine

Svaka navika ima odviku. Dakle, vrati u krevetac ;)

Vrati je u krevetac, imaće uskoro 7-8-10... kg. I nećeš moći da dišeš kada je na tebi :) red je mnogo važan i za bebu i za mamu.

A da ne pričam što kasnije nećeš znati da li plače zato što joj nešto fali ili zato što se "izbezobrazila" :))

Mozes da probas sa majcom koja mirise na tebe, stavi bebu na nju da spava.

Nastavite tako. Mi smo u tome uživali. Neće to trajati do punoletstva. Sve brzo prođe, "muke" se zaborave, ostanu lepa osećanja.

Spavaj i ti u krevecu

Ovo su bili odgovori roditelja koji su „preživeli“ i plač i neprospavane dane i noći, a da vidimo šta kažu stručnjaci.

Dr Nils Bergman, pedijatar sa Univerziteta u Kejptaunu, u Južnoj Africi, tvrdi da beba koja spava na majčinim grudima bolje napreduju, izložena je manjem stresu, srce joj pravilnije radi, a kasnije u životu ima bolji odnos sa majkom i više samopouzdanja.
– Noćno razdvajanje loše se odražava na razvoj bebinog mozga, što kasnije može da dovede do problema u ponašanju – tvrde dr Bergman i njegove kolege koje su istraživale ovaj problem.
 

S njima se ne slažu predstavnici Fondacija za proučavanje smrtnosti odojčadi koji su izričito protiv spavanja roditelja i dece u istom krevetu. Oni su, kako navode, zabrinuti zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva među bebama u prvoj godini života u Britaniji i rizika da majka ili otac mogu da povrede ili uguše dete tokom sna.
Nedavna studija o iznenadnoj smrti odojčadi u Velikoj Britaniji otkrila je da se skoro dve trećine neobjašnjivih smrtnih slučajeva dogodilo kada je beba bila u roditeljskom krevetu.
– Bebi je mesto u krevecu, u spavaćoj sobi roditelja, ali ne u njihovom krevetu.

Dr Bergman i na ovo ima primedbu i tvrdi da smrtne posledice i druge povrede novorođenčadi nisu uzrokovane prisustvom majke i oca već jastucima, pokrivačima, delovima posteljine, dahom roditelja... On je, siguran u svoje tvrdnje, osnovao pokret pod nazivom „Kengur majka“ kako bi se promovisale dobrobiti kontakta „koža na kožu“ između roditelja i bebe.
– Beba koja ne želi da spava u krevecu, već na majčinim ili očevim grudima, pati od nedostatka sna koji se loše odražava na razvoj srca i mozga, a u zrelom dobu i na samopouzdanje i samopoštovanje.

Roditelji su podeljeni, stručnjaci takođe, a šta vi kažete?

Foto: childsleepscience.wordpress.com, tendercarenewbornservices.com, telegraph.co.uk
 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno