Bebe
17.05.2019.

Zacenila se? Dunite joj u lice

Zacenjivanje je relativno često kod beba starih šest meseci, ali može da se javi i ranije i kasnije, i obično je posledica snažnog bola ili straha. Uglavnom deluje strašnije nego što jeste, pa mnogi roditelji zacenjivanje opisuju kao jedno od traumatičnijih iskustava iz prvih godina svoje dece.

Najvažnije je, savetuju stručnjaci, da ne paničite, naročito ako dete ima više od godinu-dve, jer se u ovom uzrastu deca često zacenjuju kako bi postigla određeni cilj. Ukoliko shvate koliko ste se uplašili, stalno će pokušavati da manipulišu na ovaj način. Uzmite ga u naručje, grlite ga, ljuljuškajte ga i nežno mu pričajte da je sve u redu, umiriće se.

Međutim, ako je reč o bebi koja se zacenila, ako ne diše nekoliko sekundi, ako je pocrvenela ili poplavila, snažno joj dunite u lice, to će joj pomoći da uspostavi normalan ritam disanja.
Kod sasvim malih beba pomaže još jedan trik... Svojom rukom obuhvatite obe bebine ručice, prislonite ih na njene grudi, a drugom vašom rukom je držite između nogu i nežno je ljuljuškajate gore – dole. Odmah će se umiriti i prestati da plače.

Foto: Ben_Kerckx-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno