Bebe
07.09.2017.

Izbacite igračke iz kreveca

U želji da oplemene i ulepšaju bebinu sobu, mnogi roditelji prave veliku grešku koja može da bude i potencijalno opasna. Osim ogradice, za koju misle da sprečava bebu da provuče glavicu kroz rešetke, u krevetac često stavljaju brojne plišane igračke, ukrasne jastućiće i razne druge sitnice. Krevetac se puni raznim stvarima koje su bespotrebne i koje, tvrde američki pedijatri, mogu da ugroze dete.

– U bebinom krevecu nema mesta za mekane predmete, igračke, labave posteljine, ćebad, jastuke i ogradice sa dugačkim vrpcama, jer sve to može da ugrozi bebu. Možda ne u prvim danima, kada ona leži samo u položaju u koji ste je stavili, ali će vrlo brzo početi da se okreće i da vuče na sebe sve što može da dohvati – ističu lekari.
Posteljina, naglašavaju, mora da bude dobro zategnuta, pamučna, po mogućstvu i antialergijska, bez pantljika, vrpci i aplikacija koje mogu lako da se skinu. Isto važi i za mekane igračke kojima beba, ako ih stavi u usta ili uroni glavu u njih, može da se uguši.

– Uprkos svim merama opreza, beba prvih meseci treba da spava u krevecu, u sobi sa roditeljima, kako biste mogli da motrite na nju. Tu su, naravno, i praktični razlozi. Sigurno će vam biti lakše da ustanete i uspavate je ako je pored vas nego u drugoj sobi, da joj date da sisa, da je umirite i presvučete – poručuju stručnjaci,
Iz bezbednosnih razloga, a ne zato da je ne biste razmazili, bebu ne prebacujte u vaš krevet. Vaša posteljina, pokrivači, jastuci, kao ni drugi mekani predmeti nisu bezbedni za tako malo dete.

Foto: Pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno