Bebe
24.08.2017.

5 razloga da se rešite cucle

Bila vam je najbolja prijateljica jer ste na nju mogli da se oslonite i danju i noću. Vaša uzdanica. Niko nije uspevao da umiri vašu uplakanu bebu tako brzo i tako dobro kao ona. I beba ju je zavolela. Kako i ne bi kad je zna od trećeg dana života i kad se neprekidno druže već dve godine. Ponekad imate utisak da je vaše dete voli više nego vas, pa ste odlučili da prekinete tu vezu među njima.
Nema milosti – cucla, duda, varalica, „zapušač“, kako joj sve niste tepali, mora da nestane iz vaših života!

Kad ste stigli kući iz porodilišta sa svojim prevremeno rođenim čedom na komodi kraj kreveca dočekala vas je kutijica sa cuclom.
Donela je iskusna kuma čija beba nije mogla da se uspava bez varalice.
Probali ste i, zahvalno zaključili, da ste zahvaljujući toj malenoj stvarčici od silikona sebi pribavili makar koji sat sna.
Danas vam ta ista stvarčica remeti san, jer neprekidno strahujete da će je vaša devojčica pregristi i da će se ugušiti.

 

Drugi rođendan je granica
– Čak i da ne postoji ovaj strah, dovoljno je medicinskih razloga da dvogodišnje dete odbaci cuclu. Idealno bi bilo da je to uradilo odmah nakon prvog rođendana, ali nekoj deci treba više vremena pa se upotreba cucle toleriše sve do četvrtog rođendana – kažu pedijatri i navode pet razloga za odbacivanje varalice.


1. Prelomi cucle zaista mogu da dovedu do gušenja deteta, pa svakodnevno treba proveravati da li postoje oštećenja na silikonu ili lateksu.
2. Dete koje hoda cuclu ostavlja gde stigne – na stočiću, stolici, među igračkama – pa je teško držati je besprekorno čistom. Iz tog razloga deca u ovom uzrastu zbog cucle češće pate od crevnih infekcija.
3. Produženo koršćenje cucle negativno se odražava na razvoj govora i pravilno izgovaranje slova i reči.
4. Iako to nije dokazano, smatra se da cucla potpomaže razvoj ranog karijesa, naročito ako je dete stavlja u usta nakon konzumiranja sokova i slatkiša.
5. Usled dugotrajnog korišćenja cucle može doći do nepravilnog razvoja vilice i položaja zuba, kao i do otežanog disanja.

Budite mudri i strpljivi
Neka deca cuclu odbacuju sama, neka bi je, čini se, koristila do kraja života. Pravila nema, kao ni univerzalnog saveta za odvikavanje.
Možete da počnete da uskraćujete detetu cuclu tokom dana na kratko, kad se zaigra, pa da produžavate vreme apstiniranja. Kad je zatraži, skrenite mu misli na nešto drugo, dok je samo ne odbaci, ali ne računajte na to da će sve ovo ići brzo i lako.
Možda postepeno odvikavanje kod vašeg deteta neće ni „upaliti“, pa pribegnite drastičnijoj metodi koja će vam doneti nekoliko burnih dana i besanih noći. Jednostavno, sklonite cuclu ili je bacite, i zaboravite na nju. Preživećete i bez nje.

Neka deca cuclu zamenjuju palcem, što je još štetnija navika. Ako dođe do toga, pa još i potraje, potražite stručnu pomoć.

Foto: TheWeek, Momtastic

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno