Bebe
03.08.2017.

Pupak mora da bude suv

Zajedno s bebom mama iz porodilišta donosi bezbroj strahova, nedoumica i pitanja. Ne zna da li će uspeti da doji dete, da li će umeti da ga okupa i uspava, a najveći strah kod većine majki izaziva pomisao na previjanje pupčanog patrljka. Verujte, nema razloga za strah. Posmatrajte ga kao bilo koju drugu ranicu i tako ga tretirajte. Jednom dnevno naprskajte antiseptik, stavite sterilnu gazu i trudite se da pupak uvek bude suv.

Pupčana vrpca tokom trudnoće povezovala je mamu i plod, i na taj način snabdevala bebu svim hranljivim materijama neophodnim za razvoj. Nakon porođaja, pupčana vrpca seče se nekoliko centimetara iznad stomačića i podvezuje. U porodilištu o nezi pupka brinu pedijatrijske sestre i babice, ali kada dođete kući to ćete morati da radite same.

Odložite kupanje
Iskusne patronažne sestre savetuju da bebe ne kupate pre nego što im otpadne pupčani patrljak, već da ih samo brišete mekanim peškirom ili komadom gaze natopljenim u mlaku vodu. Ne zaboravite da posebnu pažnju posvetite pelenskom području.
Međutim, ukoliko mislite da je bebi baš potrebno kupanje i osveženje, posebno u vreme velikih vrućina, pupak dodatno zaštitite većom kompresom ili komadom gaze. Trudite se da ga ne nakvasite, kako se ne bi inficirao.

Čuvajte se infekcija
Pupak otpada najčešće između petog i 15. dana detetovog života, ali ne treba da brinete ako se to ne desi  ni nakon dve nedelje.
Ukoliko pupčana rana dođe u kontakt sa urinom ili se inficira na bilo koji drugi način, javiće se crvenilo, a ponekad i gnojni iscedak. U tom slučaju bebu što pre odvedite pedijatru ili se obratite vašoj patronažnoj sestri. Oni će znati da li je neophodna terapija.

Retko se može pojaviti i takozvani granulom, tj. ispupčenje na mestu pupka koje često prati iscedak ili sukvrica. U tom slučaju negu i previjanje treba prepustiti stručnjacima, jer će oporavak trajati duže nego obično.

Ako pupak ne otpadne u roku od tri nedelje, odvedite bebu pedijatru. On će, ukoliko proceni da je to neophodno, srebrnim nitratom ukloniti deo pupka koji treba da otpadne. Ali bez brige, ova intervencija bebu neće boleti, a njen pupak će biti normalan, kao kod sve druge dece. 

foto: princely.ru, Guía Infantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno