Bebe
02.08.2017.

Ne stavljajte pelenu na kolica

Pelena prebačena preko kolica, da bi beba preko dana bila zaštićena od sunca, a predveče od komaraca, može da dovede do toplotnog udara, pa čak i do iznenadne smrti odojčeta. Ovo upozorenje izneli su švedski naučnici i naglasili da i najtanja tkanina podiže temperaturu za 15 stepeni u odnosu na spoljašnju, što je previše, čak i da živa ne prelazi 40. podeok.

Prebačena pelena zaustavlja protok vazduha, podiže telesnu temperaturu, otežava disanje i uz to sprečava roditelje da na vreme vide da bebi nije dobro. Umesto tkanina, za zaštitu od sunca, ako već morate na kratko s detetom napolje, koristite suncobran. On zaustavlja štetne UV zrake i stvara zaklon od sunca, ali ne zaustavlja cirkulaciju vazduha.
Inače, bebe i sasvim malu decu tokom leta ne treba izvoditi napolje u periodu između 10 i 17 časova, a narednih dana, kada se očekuju ekstremno visoke temperature i veoma visok indeks UV zračenja, šetnju odložite za 19 sati.
Tokom večernje šetnje preko kolica prebacite zaštitnu mrežicu. Beba će imati dovoljno kiseonika, neće joj biti pretoplo, a biće zaštićena od komaraca.

Foto: colourbox
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno