Bebe
25.07.2017.

Higijena je lek za temenjaču

Kad preguraju prve dane po izlasku iz porodilišta i napokon odahnu, jer beba lepo sisa, spava i napreduje, mnoge mlade majke dočeka iznenađenje u vidu ljuspica na malenoj glavici. Neke paniče, druge zovu doktore, majke, strine i drugarice da traže savet, a treće pak, dobro informisane, s olakšanjem konstatuju da im beba ima temenjaču.

Temenjača, ili stručno rečeno seboreični dermatitis, javlja se u prvim mesecima detetovog života u vidu beličastih ljuspica na glavi i predstavlja bezazlen problem.

Temenjača je posledica upale kože, a javlja se na područjima gde ima najviše lojnih žlezda - na vlasištu, obrvama, koži lica, području između nosa i usta... Nije zarazna ni opasna, ali mora pravilno da se tretira. Čak i ako se javi u kasnijem životnom dobu, između prve i druge godine života, ne treba brinuti.

Što je uzrokuje?

Temenjača se češće javlja kod dece koja ne sisaju već se hrane mlečnim formulama i kod beba s povećanom telesnom težinom. Nastaje zbog pojačanog stvaranja loja na površini kože glave. Loj se pak pojačano luči zbog delovanja hormona majke koji su preko posteljice ušli u krvotok deteta, a smatra se i da poremećaji u ishrani mogu da dovedu do toga.

Koji su simptomi?

Temenjača se prepoznaje po masnim ljuspicama na vlasištu koje se, na sreću, lako skidaju, a ponekad mogu da se prošire na lice i predeo iza ušiju. Na zahvaćenom području primećuju javljaju se crvena žarišta jasno ograničena od ostatka kože koja se ljušti. Ukoliko se temenjača ne uklanja, može da dođe i do infekcije kože gljivicom Candidom.

Kako se leči?

Pola sata pre kupanja namažite bebinu glavicu bademovim, susamovim, parafinskim ili maslinovim uljem, a zatim kosicu operite blagim šamponom. Kosu i kožu nežno masirajte bebinom četkom kako biste uklonili omekšane ljuspice, pa je sve dobro isperite.

Kosu i kožu osušite nežnim pokretima mekanim peškirom jer ćete tako pojačati protok krvi. Ne preporučuje se upotreba sapuna, oni iritiraju kožu.

Ljuspice ne uklanjajte na silu, grubim četkama i češljićima, i imajte na umu da je najvažnije da koža uvek bude suva, kako bi se sprečile sekundarne infekcije.

Pranje kose i uklanjanje ljuspica radi se svaki dan, jer u ovom slučaju važi pravilo da je higijena više od pola zdravlja, a u slučaju sekundarnih infekcija obavezno se javite pedijatru.

foto: Tubby Todd, eumom

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno