Bebe
12.07.2017.

Pomozite bebi da se izbori s vrućinom

Visoke temperature i nesnosne vrućine teško podnose i odrasli, a pogotovo deca. Boravak u klimatizovanim prostorijama, naročito ako su previše rashlađene, škodi zdravlju, promaja takođe, more vam je nedostižno, a od pomisli na usijani asfalt već dobijate toplotni udar... Kako onda pomoći detetu da što bolje podnese jaru i vrelinu?

Spas potražite u hladu i vodi

Mala deca, a naročito bebe, nemaju razvijen centar za termoregulaciju, pa biste morali da vodite računa o tome da im ne bude ni pretoplo, ni previše hladno.
Prostorija u kojoj beba boravi nikada ne sme da bude previše rashlađena i zato nemojte da pravite veliku razliku između spoljašnje i unutrašnje temperature. Klima-uređaj podesite na 26 - 28 stepeni Celzijusa, ali vodite računa da hladan vazduh ne duva u pravcu bebe.
A kad već morate da boravite u stanu, iskoristite činjenicu da vam je kupatilo na korak od vas, pa napunite kadicu, pustite bebu da se brčka i igra u vodi.
Ako živite u potkrovlju ili nemate klima-uređaj, potražite spas u parku, debelom hladu drveta koje vam raste pred zgradom,  u klimatizovanom kafiću...
Bebu nikad, ali nikad, ne ostavljate samu u automobilu! Samo nekoliko minuta dovoljno je da dođe do fatalnog ishoda.

Birajte laganu, pamučnu odeću

Bebe ne treba pretopljavati. Ako je vama vruće,  vruće je i bebi, s tim da ona ne ume da vam kaže šta joj smeta i šta je muči. Ako neutešno ili razdražljivo plaće, a znate da je sita, suva i naspavana, proverite da li je adekvatno obučena. Verujte, čarapice joj nisu potrebne, kao ni dugi rukavi, a naročito ne ćebence.
Bebama uvek oblačite laganu, prozračnu odeću od pamuka jer će u njoj koža moći da diše.

Sprečite dehidrataciju

Na majčino mleko obično gledamo kao na hranu, a ono je ujedno i savršena hidratacija. Na početku svakog podoja luči se manje masno mleko, koje bebi služi za nadoknadu tečnosti, dok se punomasno mleko, od kojeg beba dobija na težini, luči na kraju podoja.
Leti  telo majke koja doji, zbog visokih temperatura, luči više nemasnog, a manje masnog mleka, kako bi beba češćim sisnjem mogla da dobije dovoljno tečnosti.
Inače, i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih šest meseci bebinog života, bez dodavanja vode. Bebama starijim do šest meseci treba nuditi vodu, ali ne i sokove!

Putujte ujutro ili uveče, kad temperatura padne

Ukoliko ste planirali da automobilom krenete s bebom na more, planinu ili u selo kod rođaka, brižljivo isplanirajte put. Izbegavajte najtopliji deo dana, već krenite ili rano ujutro, ili kasno uveče, i pravite česte pauze.
Ukoliko vaš automobil ima klimu, ne preterujte sa rashlađivanjem. Trudite se da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne pređe šest stepeni i pazite da hladan vazduh de duva u pravcu deteta koje mora da bude vezano u dečjem sedištu.
Tokom letnja obavezno koristite pamučne navlake za auto-sedišta jer pamuk, za razliku od sintetičkih materijala, ne iritira kožu i ne podstiče znojenje. Osim toga, ove navlake su veoma praktične i zbog jednostavnog održavanja. Ako je dete umaže hranom ili usled bljuckanja, lako ćete je skinuti i oprati u veš-mašini, dok sa sedištem to ne možete da uradite.

foto: SerPadres.es, Doctissimo, Cuida Bebés, ABC.es

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno