Bebe
17.06.2017.

Bebe prepoznaju lice i pre nego što se rode

Novo istraživanje pokazalo je da bebe mogu da prepoznaju ljudska lica dok su još u materici. Istraživanje tima sa Univerziteta Lankaster iz Velike Britanije, otkrilo je da se nerođene bebe okreću prema figurama koje liče na nasmejana lica. Iste bebe su ignorisale neke druge oblike.

Instinkt kod beba da prepoznaju crte lica razvija se i pre nego što beba uopšte ugleda face. Istraživači takođe veruju da su čula beba u materici veoma razvijena, pa preporučuju budućim roditeljima da razgovaraju sa svojom decom dok su još u utrobi.

"Fetus u trećem mesecu aktivno traga za informacijama“, objašnjava profesor Vinsent Rejd, psiholog sa Univerziteta Lankaster.

"U našem istraživanju one su okretale glavu za 'nasmejanim' stimulusima kada bismo ih pomerili. Fetus u trećem tromesečju može veoma dobro da čuje. Ohrabrio bih roditelje da čitaju knjige naglas jedni drugima. To može da pomogne u vezivanju sa bebom i može da bude od koristi.“

Koristeći izvor svetlosti da projektuju tri tačke u formaciji očiju i usta kroz zid materice, istraživački tim je primetio da će se bebe od čak 34 nedelje okrenuti ka projekciji.

U istoj situaciji sa tri tačke u obilku trougla nisu dobijeni takvi rezultati, što sugeriše da nije svetlost, već oblik ono što privlači bebinu pažnju.

"Postojala je mogućnost da će bebi biti interesantan bilo kakav oblik. Da je to bio slučaj, ne bismo dobili razliku u reagovanju ka različitim stimulusima, kao što je na primer obrnuta svetlosna projekcija. Desilo se da fetusi reaguju na način vrlo sličan rođenim bebama".

foto: Guía Infantil, reproduccionasistida.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno