Bebe
15.05.2017.

Bebina prva šetnja

Bez obzira na doba godine vrlo često se mogu čuti različita tumačenja oko toga koliko treba pričekati s prvim izlaskom i šetnjom, kolika sme biti najniža i najviša temperatura, kakvi vremenski ulovi treba da budu i sl. 

Nakon nekoliko dugih i prilično hladnih meseci, neke novorođene bebe tek su nedavno s porastom temperatura sa svojim roditeljima izašle u prve šetnje. U tim trenucima, verujemo da su se mnoge majke pitale kada je sigurno s novorođenčetom izaći u prve šetnje, te je li sigurno novorođenče izlagati niskim temperaturama.

Vreme nakon porođaja

I dok je najčešće vremenski period kada se preporučuje prva šetnja između dve nedelje i mesec dana nakon porođaja, najbolji savet je da je to kada se majka oseća spremna i ponovo u formi. 

Kod nekih majki to je već nakon nekoliko dana, a kod nekih nakon nekoliko nedelja. Dakle, sve zavisi od vlastitom osećaja spremnosti.

Bakterije i bacili

Strah roditelja da će novorođenče u šetnji biti prerano izloženo raznim bakterijama i bacilima, svakako je donekle opravdan. No, treba imati na umu da oni mogu doći od drugih ljudi, pa zbog toga bi trebalo izbegavati veća okupljanja i ograničiti diranje bebe od strane slučajnih prolaznika. Naravno, to se odnosi na prve nedelje, dok beba ne stekne prvi imunitet. Svakako, treba izbegavati osobe koje su bolesne. Takođe, izlazak u šetnje treba biti postepeno. Prva šetnja neka bude 15 minuta, druga nešto duža i tako dalje.

Temperatura vazduha

Kada su u pitanju temperature koje su pogodne ili nepogodne za šetnju novorođenčadi i drugi vremenski uslovi, saveti su sledeći. Koliko beba ima meseci toliko sme biti temperatura u minusu. Dakle, ako beba ima mesec dana -1°C, s tri meseca na -3°C i tako dalje.

Što se tiče najviših temperatura ne preporučuje se izlazak s novorođenčetom do dva meseca na temperaturu veću od 32°C.

Bebu treba i obući u skladu s vremenom. Dovoljno toplo i slojevito ili dovoljno lagano, posebno u prvih mesec dana kada beba još nema sposobnost samoregulacije telesne temperature. Treba je zaštititi od direktnog sunca, posebno područje lica i očiju. isto važi i za zaštitu od vetra, kiše, hladnoće i drugih vremenskih uticaja.

Sita i suva beba

Pre nego što krenete u prvu šetnje, vrlo je važno da beba bude zadovoljna, odnosno da bude sita, pelena čista i suva, da joj ne bude prevruće ili prehladno. Sa sobom svakako imajte dodatne pelene, vlažne maramice, dodatnu ili rezervnu odeću, prekrivač kako biste je lakše mogli presvući, obući, svući… Sretna beba će vrlo brzo naučiti da uživa u šetnji, odnosno vožnji kolicima, te vrlo brzo zaspati.

foto: embarazoymaternidad.info, embarazoymas.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno