Bebe
07.04.2017.

U kojim zemljama bebe najviše plaču?

Naučnici su analizirali i posmatrali plakanje 8.700 beba u prvih 12 nedelja života širom sveta.

Autori istraživanja uporedili su učestalost kolika, stomačnog grča koji izaziva bol stomaka kod beba a koji, kao posledicu, ima čest plač.
Oni su posmatrali plakanje beba u toku prvih 12 nedelja života u različitim zemljama sveta. Kao polaznu osnovu za merenje učestalosti uzeli su plakanje od više od tri sata dnevno tri dana tokom nedelje, navodi The Journal of Pediatrics.

„Bebe su, same po sebi, veoma različite po tome koliko plaču u prvim nedeljama života“, kaže jedan autora studije Diter Volker.

Istraživački tim je prikupio i podatke drugih studija dužini plakanja koje su obuhvatile skoro 8.700 mališana, rađenih na temu prevencije kolika.

Prema rezultatima sprovedene studije, bebe mnogo više plaču u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji nego u ostalim zemljama, dok bebe u Danskoj, Nemačkoj u Japanu plaču najmanje.

U Britaniji je 20 odsto beba između jedne i dve nedelje imalo kolik, dok je njegova prosečna zastupljenost u istom uzrastu 17,4 odsto. U Kanadi je 34,1 odsto beba imalo kolik u uzrastu od tri do četiri nedelje, dok je ukupan prosek 18,4 odsto.

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da 6,7 odsto beba u Danskoj u petoj i šestoj nedelji ima kolik, što je mnogo manje od poseka od 25,1 za taj uzrast.

Studija nije odredila razloge za varijacije u plakanju u razičitim državama, ali su naučnici istakli da bi rad na tome trebalo nastaviti.

foto: CuidatePlus.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno