Bebe
05.01.2017.

Trik koji rešava najveći bebin problem

Mnoga istraživanja proučavala su kako pevanje i govor utiču na bebinu pažnju, ali mi smo želeli saznati kako utiču na bebinu emocionalnu samokontrolu koja kod tako malo dece, naravno, nije razvijena. Veruje se da pevanje bebama i deci pomaže da tu sposobnost razviju u većem kapacitetu.

U istraživanju 30 zdravih beba između 6 i 9 meseci slušalo je snimke gugutanja beba, govora odraslih i pesama. Snimci su puštani bebama sve dok nisu napravile plačljivi izraz lica (spuštene obrve i uglovi usana, otvorena usta i podignute obrve), kojim bebe izražavaju osećaj nezadovoljstva i tuge.

Kad su slušale muziku bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minuta, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od 4 minuta. Dakle, muzika ih je ponela što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet da se oduševe muzikom baš kao što je to kod odraslih.

Tim psihologa kaže da je ovo otkriće važno jer u zapadnjačkoj kulturi majke puno češće pričaju svojoj deci kad ih žele smiriti te tako propuštaju dobrobit pevanja koje može utecati na ljudsku sposobnost samokontrole osećaja.

Dodaju da pevanje može smanjiti i osećaj frustracije kod roditelja. Osim pevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane plakati tako da joj puštaju muzičke snimke.

foto: mojpedijatar.co.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno