Bebe
16.11.2016.

Nekoliko esencijalnih načina koji podržavaju uspešan procez vezivanja

Dodir, nošenje, koža na kožu.  Od momenta rođenja, fizička povezanost počinje kontaktom koža na kožu. Ono pruža kontinuitet i sigurnost tokom bebinog prvog iskustva separacije/odvajanja. Dodir pomaže bebinom mozgu da integriše nove nervne  impulse i stvore kapacitet kako bi se što blaže prevazišle stresne situacije adaptacijskog perioda.  Kada roditelj odgovara na plač svoje bebe sa nežnm dodirom, beba stiče  poverenje u svet i način na koji on reaguje na njegove potrebe.

Masaža beba je sjajan način da se povežete međusobno. Više o masaži beba pisali smo kod nas na sajtu

Kontakt oči u oči – Tokom  trudnoće vaša bebica vas je mogla slušati. Sada, vaša beba želi i da vas gleda. Želi da vas upozna. Vi ste osoba koja će je voleti, hraniti, brinuti o njoj i njenim potrebama kako raste. Istraživanja su dokazala da novorođenče prepoznaje lice svojih roditelje u prvim danima života i ono preferira mamino lice od svih drugih. Oni vole da gledaju u roditelje koji im upućuju diektan kontakt očima, a okreću se od njih kada roditelj ne odgavara. Praćenje pogleda vaše bebice direktno utiče na razvoj mozga i stimuliše je da bude više prisutna i budna povećavajući na taj način otkucaje srca i krvni pritisak.

Pevanje i nežni razgovori. Zvuk je vibracija koji može da prenese vaše najnežnije namere, emocije. Posle rođenja, beba će prepoznati majčin glas i prijatno će se osećati kada ga čuje. Muzički program za bebe o kojem smo pisali na našem sajtu OVDE je program osmišljen da kroz muzičke aktivnosti ostvarite bolju komunikaciju i vezu sa svojom bebom.

Igra. Igra je važan faktor za razvoj bebinog mozga. Ona stimuliše bebino mišljnje i angažuje njenu pažnju. Bebin mozak je još nezreo po rođenju, ali prolazi kroz brze sekvence razvoja, pogotovo u prvoj godini. Kako beba raste, igra postaje sledeći nivo sa kojim možete nastaviti put povezivanja sa svojim detetom. Sva čula su uključena u igri.

Više o temi pogledajte na www.synchronylab.com

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno