Bebe
18.10.2016.

10 važnih pitanja o nezi beba

Jesu li dodaci za kupanje potrebni bebama?
Najpre najvažnije: najbolje sredstvo za negu bebe je topla voda. Zdrava bebina koža ne treba nikakve dodatke za kupanje jer sapuni i pene za kupanje dodatno isušuju kožu. Ako deca već imaju suvu kožu, moguće je vodi za kupanje dodati dve do tri kapi ulja pšeničnih klica. Jednako su dobra i posebna ulja za kupanje. VAŽNO: pazite na sastav. Mnogi proizvodi sadrže formaldehid, sumnjive aromatične stvari, agresivne tenzide i emulgatore.

Je li površno pranje dovoljno?
Da, jer bebe nisu prljave. Dovoljno je da svoje dete nježno izribate frotirskom krpicom za pranje tela bez sapuna. Ako dete ima suvu kožu, možete ga nakon kupanja namazati nekom neparfimisanom kremom za bebe.

Kako negovati nadraženu bebinu guzu?
Najbolje bi bilo uopše ne dopustiti da se razvije pelenski osip, odnosno dermatitis izazvan pelenama. Često presvlačenje i temeljno čišćenje vodom pogoduju nadraženoj guzi. Najbolje je guzu ispirati pod mlazom vode. Ako ste na putu, praktične su vlažne maramice. Ako beba ima nadraženu guzu, trebalo bi da je češće puštate bez pelena, a nadražena mesta negujete nevenovom kremom. Pazite da se na rubu guze ne stvore mali crvenkasti čvorići. U tom slučaju može biti reč o gljivičnoj infekciji kojoj jako pogoduje topla i vlažna okolina pelene. Potražite savet lekara.

Koliko dugo se beba sme kupati?
Budući da je bebina koža debljine jedne petine kože odrasle osobe, ona je jako osetljiva. Stoga se vreme kupanja od deset do dvanaest minuta u prvoj godini života ne smete prekoračiti. Pritom voda ne sme biti toplija od 36 stepeni, a nije nužno kupati bebu češće od jednom do dvaputa nedeljno. Jer, to je vreme kada pupak treba da zaraste. Prilikom kupanja beba bi mogla zaraditi infekciju. Mala deca, starija od godinu dana, mogu u vodi ostati duže, a smeju čak i u hlorisane bazene. Ali, ako se detetu zbog hlora u vodi poijavi iritacija ili ako ima posebno osetljivu kožu – kao što je to slučaj sa neurodermitisom – sačekajte s bazenom dok dete malo ne poraste.

Šta se može uraditi protiv jakog perutanja?
Debeli, ljepljivi sloj peruti koji se kod mnogih beba stvori na koži glave mnogim majkama nije lep. Ipak, razloga za brigu nema: perut ili temenica, kako se zove kod beba, bezazlena je i pojavljivaće se sve dok žlezde lojnice pravilno rade. Ako ne želite pričekati, možete na zahvaćenu površinu kože naneti ulja za bebe ili maslinovo ulje, pričekati da deluje jedan sat, a zatim češljem oprezno odstraniti slojeve. Nakon toga glavicu isperite mlakom vodom.

Zašto moja beba ima bubuljice?
Za to su krivi hormoni, i to majčini. Majčini hormoni tokom trudnoće prelaze na bebu i sada se polako razgrađuju. Dok se to u potpunosti ne dogodi, stalno mogu izlaziti nove bubuljice. Protiv toga se ništa ne može uraditi, ne smete ih se istiskivati, nego jednostavno treba čekati dok se ne zaleče.

Kako negovati kosu bebe?
Bebama zapravo ne treba šampon. Njihova tanka kosa može se jednostavno oprati prilikom kupanja i negovana je i čista sa ili bez upotrebe sredstava za pranje kose. Tek kada kosa deteta postane gušća, blagi šampon ima smisla. Dečji šampon je blaži i ugodniji za bebinu kožu od sredstava za pranje kose za odrasle.

Koliko topla bi trebalo da bude kupka?
Telo vašeg deteta tek od druge godine života reguliše toplinu putem kože. Stoga je važno da je bebi prilikom kupanja toplo kako se telo ne bi prehladilo. Optimalna temperatura iznosi ugodnih 25 stepeni uz zatvoren prozor. Neka deca takođe uživaju kada se nakon kupanja suše fenom. To u svakom slučaju isušuje kožu i možete ga primjenjivati samo povremeno. I oprez: na vrućem vazduhu deca se opuštaju i prazne bešiku. Kako - a to je problem posebno kod dečaka - mlaz urina ne bi pogodio fen, tokom sušenja donji deo tela bebe prekrijte pelenom ili nekom malom maramicom.

Kako bebi skratiti noktiće?
Bebe katkad imaju već oštre nokte kojima same sebi mogu naneti bolne ogrebotine. Mali, mekani nokti mogu se ukloniti posebnim, zaobljenim makazama za bebe. To najbolje funkcioniše dok beba spava. Tamne rubove ni u kojem slučaju nemojte čistiti vrhom turpije. To može povrediti mekani prostor ispod nokta.

Kako negovati uši i oči?
Ušna školjka može se nežno istrljati tankom papirnom maramicom ili rubom peškira. Štapići za uvo su nepotrebni. Ako se na očima nalaze naslage ili krastice, vatu možete zarolati palcem i kažiprstom tako da dobijete oblik štapića. Uronite ga u iskuvanu, hladnu vodu i time očistite naslage.

izvor: zena.rtl.hr

foto: mamaibeba.com, mojpedijatar.co.rs, elblogdetubebe.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno