Bebe
21.09.2016.

Zvuk koji će uspavati svaku bebu-VIDEO-

Jeste li čuli za pojam 'beli šum'? Ako niste, a pritom ste novopečeni roditelj čija beba noćima ne spava vreme je za mali bezopasni eksperiment u obliku snimka zvuka koji deluje kao prirodno sredstvo za smirenje vašeg deteta

Novopečeni roditelji čije bebe noći provode uz plač dali bi sve na svetu da njihov mališan čvrsto utone u san, barem na nekoliko sati.

Iako se za nemiran dečji san propraćen plačem može naći veliki broj uzročnika poput grčeva, mokrih pelena ili gladi ponekad i kada je sve pod kontrolom, novorođenčad jednostavno ne želi spavati.

"Beli šum je mešavina zvukova slična onima koje bebe čuju dok su u majčinom stomaku, a koji ih umiruju i opuštaju"

No istraživanja su pokazala kako deca vrlo snažno reaguju na zvukove što može značajno uticati i na njihovo raspoloženje pa čak i san.

Upravo zbog toga na internetu su postale dostupni brojni snimci takozvanog 'belog šuma' koji, sudeći po iskustvima brojnih majki deluje kao prirodno sredstvo za smirenje.

Beli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mešavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutralizovanje neželjenih pozadinskih zvukova.

Možda ste primetili ili čuli od drugih mama da bebu umiruje zvuk koji stvara fen za kosu, usisavač ili mašina za veš. Reč je o zvukovima, odnosno jednoličnim belim šumovima koji su vrlo slični onima kakve bebe čuju dok su u majčinom stomaku, a koji ih samim time umiruju i opuštaju.

Sličan efekt ima često korišten zvuk kroz zube 'ššššš...' kojim roditelji pokušavaju umiriti rasplakanu bebu te zvukovi iz prirode poput glasova delfina i kitova, cvrkuta ptica ili žubora talasa ili vodopada. 

Ako ste ponosni roditelj deteta koje noći provodi plačući umesto spavajući, vreme je za eksperiment koji možete besplatno poslušati. Donosimo vam snimak belog šuma:

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: zena.blic.rs, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno