Bebe
08.09.2016.

Šta kad beba ima netoleranciju na laktozu?

sponzorisan tekst

Netolerancija na laktozu jeste nemogućnost organizma da preradi mlečni šećer (laktozu). Kada laktoza dospe u digestivni trakt, enzim laktaza je razlaže na glukozu i galaktozu, osnovne šećere koje organizam lakše vari.

Kod beba može da se javi privremena netolerancija na laktozu, jer kako vreme odmiče organizam se razvija i proizvodi dovoljno laktaze za razlaganje mlečnog šećera. Kod deteta koje je netolerantno na laktozu tanko crevo ne sadrži dovoljno laktaze (enzima koji je zadužen za varenje laktoze), pa može doći do pojave gasova, nadutosti i grčeva.

Obratite pažnju kako se vaše dete ponaša nakon što je konzumiralo mleko ili mlečne proizvode.

U slučaju netolerancije vaša beba će verovatno imati proliv, grčeve u stomaku, nadutost i gasove otprilike 30 minuta do dva sata nakon što ste ga podojili ili ste mu dali kravlje mleko ili neki mlečni proizvod.

Pravi uzrok netolerancije na laktozu ni danas danas nije poznat iako ova pojava nije niti malo retka, a samo u SAD od nje boluje između 30 i 50 miliona ljudi. Nauka kaže da genetika igra poprilično važnu ulogu u ovom slučaju.

Razlika između alergije na mleko i netolerancije na laktozu

Alergija na mleko je obično reakcija imunog sistema, dok je netolerancija stanje probavnog sistema. Iako su simptomi veoma slični i uključuju bol u stomaku i proliv, simptomi alergije mogu biti i suvi osip koji svrbi, oticanje lica, usana i usta svaki put kad dete pojede ili popije neki mlečni proizvod. Isto tako može se pojaviti osip po celom telu, curenje nosa i suzenje očiju.

Da biste sa sigurnošću utvrdili netoleranciju na laktozu lekar će vam najverovatnije savetovati da iz bebine ishrane na nekoliko nedelja isključite sve proizvode koji u sebi sadrže laktozu i pratite da li će se simptomi ponovo pojaviti.
Simptomi nepodnošenja laktoze su:

  • mučnine
  • grčevi
  • gasovi
  • naudutost
  • dijareja

COLIEF INFANT DROPS kapi za bebe

COLIEF INFANT DROPS ,kapi za bebe sa ENZIMOM LAKTAZA olakšavaju varenje mleka i razgradnju laktoze. Sadrže enzima laktazu, glicerol i vodu. Potpuno su bezbedne za primenu od rođenja i kod prevremeno rođenih beba.

4 kapi COLIEF INFANT DROPS u majčino mleko i/ili mlečnu formulu pre svakog podoja/obroka za miran san bebe i porodice.

foto: roditelji.hr, sheknows.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno