Bebe
02.09.2016.

Muziciranje kao roditeljska veština u prvim mesecima života

Poslednjih godina sve više istraživanja potvrđuje da je za uspešan emocionalni i socijalni razvoj dece neophodna svesna i puna interakcija roditelj/dete i to pogotovo u prvim godinama života. Ta aktivna interakcija može npr. da bude masiranje, nošenje, čitanje, pevanje, ples, igra….Mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti malo muzikom te njenim uticajem na rani odnos roditelj dete. No kako bi smo bolje razumeli kako to bebe doživljavaju muziku i zašto i kako reaguju na nju upoznaćemo vas sa nekoliko važnih činjenica.

Da li ste znali da se bebe rađaju muzički ”opremljene”? Mnoge studije su potvrdile iznenađujuće aspekte ranog muzičkog kapaciteta kod beba. Beba razlikuje elemente kao što su ritam, visina i melodija. Razvijajući ove elemente, bebe koriste znanje i tako uče o svetu koji ih okružuje. Postoje i dokazi da bebe više vole muziku od govora kao i to da najviše vole majčin glas i njeno pevanje pre nego li pričanje direktno. Prisutnost te komunikacijska muzikalnosti može biti divan način da obe strane izraze i razmene informacije, te prenesu i razumeju emocionalne poruke i stanja, što predstavlja  fundament u jačanju vezivanja ili bonding.

Istraživanja su pokazala da veoma male bebe slušaju pažljivo interesantne zvukove i da veština slušanja predstavljaju osnovu za razvoj komunikacije kao i osnovu za razvoj procesa vezivanja/bonding.

Jedan od programa koji se upravo bavi ovim aspektima i njihovom primenom unutar  odnosa roditelj/dete jeste muzički program za bebe (Musica Baby Bonding©), autorke Orly Zalel. Ukratko, program se zasniva na muzičkoj konektivnosti koji podržava bebine komunikacijske veštine kao i njihovo razvojno putovanje od prvog dana. Vizuelni kontakt, kontakt glasom, zvučni kontakt, kontakt pokretom i dodirom, primenjen kroz muzičke aktivnosti,  ima veliku snagu, a ujedno su i lakše prihvatljivi za bebe. Obostrano gledano, stvara se muzička veza između majke i bebe, a koju tokom časova, muzičkog programa za bebe, učimo i brusimo.

Muzičke aktivnosti koje se postepeno uvode imaju određenu strukturu koju prolazimo. Bitan segment je odnosi se na pevanje.

Veliki broj ljudi odbija da peva, misleći da su netalentovani ili zbog srama, međutim, u ovaj  program predviđa da  to nije prepreka. Vašem detetu najlepši glas upravo jeste VAŠ i tu staje svaka priča. Koliko je pevanje bitno govori i činjenica da je u preverbalnoj fazi ono esencijalni preduslov za kasniju emocionalnu stabilnost, zatim da podržava sticanje jezika i podstiče razvoj govora kod dece.

Odvojite malo svog vremena i počnite da pevate bebi. Svaki dan. Predlažemo da to budu jednostavne pesme, kratke. Obično dva najčešća formata koje se koriste u pevanju sa bebama jesu uspavanke i pesmice. Neka se i u vašem repertoaru nađu neke od njih. Ne obazirite se na kvalitet glasa, samo pevajte ili pak koristite ton “hm”. Neka vaše pevanje bude jednostavno, sporo i neka se ponavlja. Bebe vole repeticiju. Vremenom ćete početi da dobijate interesantne reakcije poput dužeg držanja fokusa, koncentracije, pažnje, osmehivanja. Samo ostanite dosledni i istrajni. Vi ćete vremenom postati opušteniji i počećete spontano da širite svoj repertoar pa čak i da improvizujete. Ne zaboravite da ostanete istrajni, koncizni, jednostavni jer kod bebica vredi pravilo: “Manje je više”.

Principi muzičkog programa za bebe mogu pomoći svakom roditelju da razvije jedinstvenu vezu sa svojom bebom. Pored toga jedan od ciljeva ovog kursa  je da kroz  muzičke aktivnosti gradimo koncentraciju, slušanje i fokus bebe,  što je neophodno za buduću komunikaciju. Ovaj program može svakako da upotpuni i oplemeni svakodnevicu svake mame i bebe.

Mnoge mame i  bebice prošle su ovo lepo muzičko putovanje  na kome su se uverile da muziciranje od prvih meseci ume da bude itekako zabavno i korisno. Ukoliko želite da prođete ovo muzičko iskustvo,  steknete jednu dodatnu roditeljsku veštinu te  nastavite je  praktikovati sa svojom bebom potražite nas na facebook (https://www.facebook.com/Synchronylab/)

Tekst pripremila:
Milijana Majstorović Kožul
Defektolog, muzikoterapeut
Musical baby bonding instruktor
IAIM instruktor za masažu beba
www.synchronylab.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno