Bebe
21.08.2016.

Koliko sna je potrebno bebi?

Ne postoji univerzalno pravilo koje propisuje količinu sna - neke bebe spavaju više, neke manje. Svaka beba ima svoj prirodni ritam koji odgovara njenom karakteru. Oslonite se na prirodu majčinstva i naučite kako prepoznati šta je najbolje za vaše dete!

Spavanje je važno za decu jer utieče na njihov psihički i fizički razvoj. Ritam budnosti i spavanja regulisan je ritmom dana i noći, a usklađivanje počinje otprilike oko šeste nedelje starosti. Ciklusi spavanja uspostavljaju se nakon tri do šest meseci. Normalno je da se dojenče staro tri, četiri meseca često budi noću. Od beba se ni ne očekuje da prespavaju celu noć. Ali koliko im treba sna?

Provedu 50 posto vremena u fazi aktivnog sna

Malo dete sanja događaje koji se zbivaju tokom dana: hranjenje, kupanje, promena pelena, igranje i tako ih ponovno proživljava i uči iz tih iskustava. To se zove REM faza ili aktivni san za vreme kojeg je mozak aktivan i u kojem sanjamo. Bebe provedu oko 50 posto vremena u ovoj fazi i zato ih nekad čujete da plaču u snu i trzaju se.

Novorođenče dnevno spava od 10,5 do 18 sati, s periodima budnosti od 1 do 3 sata koji su povezani s gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom. Kad primetite da je beba plačljiva ili trlja okice, vreme je za spavanje. Kad beba napuni šest meseci, kod većine noćna hranjenja više nisu potrebna i mnoge počinju spavati celu noć.

Ne postoji univerzalno pravilo

Neke bebe puno spavaju po danu i prespavaju celu noć, dok druge po danu ne spavaju i često se bude noću. No, neke smernice postoje. Beba od trećeg do šestog meseca trebalo bi da spava 13 sati dnevno, s tim da oko tri sata otpada na dnevni san. Nakon šestog meseca bilo bi idealno kad bi beba preko dana spavala dva puta po dva sata, a noću devet. No, nema zlatnog pravila koliko beba mora spavati i to uveliko zavisi od njenih navika. 

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: crecerfeliz.es, imujer.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno