Bebe
28.07.2016.

Šta odmaže kod uspavljivanja bebe?

Otkrijte u koje zamke upadate kao mladi roditelj i inspirišite se nežnim rešenjima koji se oslanjanju na pažljivo osluškivanje potreba vaše bebe i bogato iskustvo drugih roditelja. Saznajte kako vašoj bebi možete pružiti nežnu podršku da lagano utone u san – svaki dan

1. Beba ostaje duže budna

Dosta roditelja misli da će beba bolje i duže spavati, ako ostane duže budna. Čekate da joj se kapci sami zatvore i ostavljate je da do 10 sati uveče gleda okolo. To je prva zamka: kad su premorene, spavaju lošije. Prekasni odlazak u krevet dovodi decu u 'hiperaktivni mod' i  puno se teže mogu opustiti i zaspati te se češće bude. Kod novorođenčeta još nema pravila, ali kad beba navrši tri, četiri meseca, pravo vreme za odlazak u krevet je sedam ili osam sati uveče. Čim prekršite rutinu, nastaju problemi.

2. Često spavanje u pokretu

Ako beba često zaspi u kolicima, olakšava vam obavljanje obaveza, ali bebe koje se nauče spavati u pokretu teško će zaspati u krevecu što će vam stvoriti probleme. Ako 'ulove' pola sata sna u kolicima, znači da im spavanje nije dosledno. A bebe vole rutinu i doslednost. Za bebu je važno da zna kad je vreme za pripremu za spavanje i koje su rutine pre uspavljivanja.

3. Podizanje bebe čim zaplače

Prirodna je reakcija da želite bebu iste sekunde podići i utešiti je, čim čujete da zaplače. No, nekad to može biti i kontraproduktivno. Bebe u snu znaju plakati i 'pričati', dok sanjaju što su proživele taj dan. Nije svaki zvuk koji dete proizvede u snu poziv u pomoć. Ako mislite da se dete može samo umiriti i zaspati, nemojte odmah dotrčati i podići ga. Dajte mu malo vremena da se pokuša smiriti samo.

4. Ljuljuškanje dok ne zaspi

Teško je izbeći ovu zamku jer kad beba dođe, uz hranjenje i presvlačenje, ljuljuškanje u naručju je skoro pa sve što radite. Novorođenčad jede svaka dva do tri sata, a njihovi ciklusi buđenja iz sna su još haotični i često zadremaju na kraju obroka. Dok se beba još privikava na život izvan maternice, ljuljuškanje i hranjenje kako bi zaspala je u redu. Oko četvrtog meseca počinju da stvaraju rutine spavanja. U tom trenutku, hranjenje ili ljuljanje može postati problem, ako je to jedini način na koji će vaša beba zaspati. Pošto se bude dva do šest puta po noći, svaki put kad se promeškolji, morat ćete je ljuljuškati.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: youtube.comparentingsquad.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno