Bebe
27.07.2016.

8 stvari koje treba da uradite pre nego što beba napuni godinu dana

Ukoliko ste novopečena mama znamo da se osećate iscrpljeno, da želite da vaše opuštajuće tuširanje traje duže od dva minuta, da imate miran, neisprekidan san duže od sat vremena...Znamo takođe da se već radujete periodu kada će mališan sam moći da traži ono što želi a ne samo da plače a vi se pitate šta mu fali. Ali ne zaboravite da prvih dvanaest meseci prođu jako brzo, mada to već sigurno znate, jer svi roditelji svakodnevno prave fotografije svojih mališana i prate sve promene i razvoj bebe.

Pre nego što krenete da spremate tortu za prvi rođendan vašeg deteta pogledajte ovu listu i uživajte u slatkim momentima prve godine vaše bebe.

1. Negujte stalnu bliskost
Pre nego što beba shvati koliko je divno hodati i trčati i kada više nećete moći da je zadržite duže vremena na jednom mestu, sada je trenutak da koristite maksimano sve zajedničke momente bliskosti i nežnosti. Osetite miris bebine kosice, zatvorite oči i jednostavno uživajte u slatkoći zajedničkih momenata vašeg malog čuda koje ste stvorili.

2. Nemojte se otarašavati svih malenih stvari
Vaša beba nakon prvih nekoliko meseci više neće moći da stane u mnoge stvarčice koje je nosila. Ukoliko ih poklanjate nekome, ostavite za sebe makar neki komad kao uspomenu za prve dane sa vašim mališanom.

3. Prestanite da fotografišete - snimajte više videa!
Dok vi možete svoje videe iz ranog detinjstva da gledate sa VHS traka, ili čak možda na projektoru, vaši mališani rođeni su u digitalnom dobu. Zabeležite što više trenutaka koji će kasnije možda ćak i postideti vaše mališane - vreme kupanja, smešne izraze lica i zvukove, i sve one „zabranjene za Instagram“ monente.

4. Pokažite bebi svet!
Bez obzira da li ćete bebu izvesti u dvorište kuće ili ćete mu izvaditi pasoš i krenuti sa njim u drugu zemlju, počnite od najmlađih dana da je upoznajete sa svim lepotama i čudima u svetu oko nje koje će i sama istraživati kada odraste i dozvolite joj da neko vreme provede van kuce. Mališa možda neće biti u mogućnosti da vam rečima izrazi svoje utiske, ali mu zato možete pokazati zbog čega volite da gledate zalaske sunca, kako leptiri imaju divna krila, ili kako njegova mama jednostavno volu da uživa na kafi u divnoj bašti omiljenog kafića.

5. Odvojite vreme za izgrađivanje porodične povezanosti
Nema ničeg privlačnijeg od situacije kada vaš suprug ustane u 4 sata da promeni pelene bebi a Vi mirno spavate, ili vidite bebu kako mirno spava na njegovim grudima. Prva godina roditeljstva ukoliko ste prvi put dobili bebu, može biti veoma izazovna za vašu vezu sa suprugom, pa je baš zbog toga to pravo vreme da dobro učvrstite vašu porodičnu povezanost. Dogovorite vaše male tradicionalne trenutke kao što je recimo - kineska kuhunja petkom uveče na kauču vaše dnevne sobe. Sada vas umesto dvoje ima troje - pa zato to i ne proslaviti?

6. Napišite pismo svom mališi
Zamislite da svojoj ćerki koja upisuje fakultet, predate pismo koje ste joj napisali kada je imala svega 6 meseci? O svojim nadama i željama koje imate za nju  i poverenju koje imate u njene talente i istrajnost. Sada je pravo vreme da napišete jedno takvo pismo, čak iako ne smatrate da lepo pišete. To može biti svega par rečenica ili nekoliko strana - kako god da osećate da je u redu i šta god da želite da vaše dete vidi kada napuni 18 godina.

7. Učite bebu da bude hrabra
...a uz nju učite i vi. Možda u početku nećete želeti da vašu bebu dajete u ruke bilo kome, čak ni svojoj mami, svekrvi ili suprugu onoliko koliko to oni žele, ali takođe ne možete biti sa svojom bebom povezani bez prestanka.  I što ga više budete učili da se oseća prijatno uz ljude koje volite, to će postajati hranbiji. Kanije možete nači i bebisiterku od poverenja. Dopustite vašim roditeljima ili roditeljima vašeg supruga da pričuvaju bebu na neko vreme a vi se posvetite ( toliko važnom i neophodnom) izlasku sa vašim muškarem. Čak i na sat-dva - budite hrabre mame - jer to zaslužujete.

8. Smejte se!
Ukoliko dobro razmislite o tome koilko je zbrkano, traumatično i koliko vam se promenio život od kada imate bebu - nateraće vas da se na kraju nasmejete. Možda vam u početku sve te stvari oko novorođenčeta neće biti suviše zabavne i smešne, ali polako. Kada kroz nekoliko meseci vaš mališa odraste i počnete da  upoznajete njegovu ličnost i karakter, smejaćete se svim tim malim, slatkim mukama sve češće.  Dozvolite sebi da čak ponekada budete i blesavi, smešni i raspoloženi iako ste lišeni sna. Jer znamo da više od  svega volite da čujete smeh vaše bebe, siguri smo u to.

izvor: fitpregnancy.com

prevod: Olivera Marković

foto: babycentre.co.uk, preguntamama.com, disneybabble.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno