Bebe
29.06.2016.

Bebe plivači imaju bolju ravnotežu

Deca koja su plivala i trenirala balansiranje u vodi kao bebe imaju bolju ravnotežu i veštije hvataju predmete nego neplivači i gotovo pet godina nakon prekida treninga

Naučite li samo dva meseca stare bebe da plivaju pomoći ćete im da kasnije u životu razviju impresivne fizičke veštine. Naučna studija pokazala je da bebe plivači imaju bolju ravnotežu i spretnije hvataju predmete nego neplivači.

Razlika je bila vidljiva i kad su deca napunila pet godina, pokazalo je istraživanje Norveškog instituta za naukui tehnologiju. Već tri meseca stare bebe mogu zadržati stojeći položaj u vodi. Profesor Hermundur Sigmundsson i njegov kolega prof. Brian Hopkins sa Instututa Lancaster usporedili su 19 beba plivača i 19 beba iz kontrolne grupe koje nisu znale plivati. Jedini faktor razlike među njima je bila sposobnost plivanja. Svi drugi faktori poput roditeljskog obrazovanja i ekonomskog statusa bila je ista.

Bebe plivači učestvovale suna časovima plivanja dva sata nedeljno od svog drugog ili trećeg meseca života sve dok nisu imale sedam meseci. Tipičan čas uključivao je pomaganje bebi da izvede salto na plutajućem madracu, ronjenje, skakanje sa ruba bazena i balansiranje na ruci svog roditelja u vodi dok hvataju plutajući objekt.

Kada su napunile pet godina bebe iz obe grupe prošle su niz testova poput održavanja ravnoteže, balansiranje na jednoj nozi, skakanje preko užeta i hvatanje male platnene vrećice.

Istraživači kažu da su ih rezultati iznenadili. "Vrlo smo jasno videli da su bebe plivači bolje u vežbama koje su bile povezane s ravnotežom i sposobnosti da hvataju predmete. Neverojatno je uzbudljivo videti da specifični trening malih beba ima uticaj na kasnije sposobnosti u životu.", kaže prof. Sigmundsson.

Profesor Sigmundsson dodaje da je jednostavno zapanjen što su sve instruktori naučili bebe i kako je to ostavilo traga na njihove sposobnosti pet godina kasnije.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: shirleyswimmingpool.co.uk, calmababy.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno