Bebe
24.06.2016.

Kako da putovanje sa bebom učinite ugodnijim?

Putovanje sa bebom do godinu dana za mnoge roditelje predstavlja ne samo jedinstveno iskustvo, nego vrlo često i problem, zbog čega se teže odlučuju na putovanja. Ali, topliji meseci su pred nama, pa tako i godišnji odmori i putovanja.

Svaka beba je drugačija, no većina njih, ako je zdrava, vrlo dobro podnosi putovanja, pa čak i ona duža, u avionima, vozovima, autobusima, pa tako i automobilima u kojima se voze od samog rođenja.

Nemojte biti jedna od onih osoba kojima je beba izgovor za ostanak kod kuće. I dalje možete uživati na putovanjima s bebom, makar uz prilagođeniji program. Kako bi vam olakšali putovanje i učinili ga vašem etetu i vama što ugodnijim i s manje stresa, evo nekoliko zanimljivih saveta koji bi vam mogli pomoći u tome.

Pakovanje

Bez torbe ili još bolje ranca za pelene, koji se otvara poput ranca za profesionalni fotoaparat, nemojte niti pomišljati da krećete na put. S njime možete u bilo koje prevozno sredstvo, a unutra osim pelena, možete složiti sve potrebne stvari za svoju bebu – odeću, hranu, piće, igračke, kreme, vlažne maramice… Ako će samo putovanje biti duže, u pripremi imajte i po nekoliko setova odeće za presvlačenje, u slučaju curenja pelene i slično. Najbolji za takve stvari su jeftini beli bebi trikoi koje čak i možete baciti, ako će vam biti problem s mirisom i njegovim nošenjem i pranjem.

Na putovanje ponesitenajviše dečje odeće, jer će vam gotovo sigurno trebati sva. Takođe, za samo putovanje imajte pri ruci topliju odeću, dodatne čarape, kapice pa čak i malo ćebence, kojim možete pokriti dete za vreme putovanja.

Krevetići u apartmanima i hotelskim sobama najčešće nemaju meku sunđerastu ogradicu, što može predstavljati problem u spavanju. Ako ikako postoji mogućnost, ponesite svoju ogradicu, dete će spavati ugodnije, bez čestih buđenja i straha da će se povrediti.

Smeštaj na putovanju

Ako za to postoji mogućnost, iznajmite apartman, stan ili neki sličan smeštaj, koji ima više soba Naime, dete će preko dana, pa tako i noći imati više mira u sobi u kojoj će spavati, a vi ćete za to vreme imati slobodu kretanja i odmora. Osim toga, lakše ćete oprati dečju odeću, jer u takvim smeštajem najčešće postoji veš mašina. Takođe, lakše ćete oprati flašice i sve ostale stvari za bebu.

Ako osetite da određenog dana beba nije raspoložena za izlaske iz sobe i razne aktivnosti, nemojte forsirati. Ostanite u sobi ili u bližoj okolici, da se uvek možete vratiti. Zato za smeštaj birajte mesta koja imaju zanimljive sadržaje, te su pristupačna za vas i bebu. Takođe, pre samog puta raspitajte se gdese nalazi najbliži pedijatar ili bolnica, u slučaju potrebe.

Kolica, nosilice, sedišta...

U teoriji treba vam svako moguće pomagalo da bebi bude ugodnije, ali u realnosti, trebaju vam kolica na sklapanje, ako je beba veća, onda kišobrab kolica. I pre rođenja deteta, kada kupujete kolica, kupite ona koja nisu preteška, lako se sklapaju i sklopljena zauzimaju što manji prostor, a sedište se može upotrebiti kao autosedište i nosiljka. S tim ćete sebi olakšati život za vreme putovanja. Takođe, imajte na raspolaganju ćebencei neku prostirku koju možete staviti bilo gde na pod ili neku drugu površinu i dete se može igrati i zabaviti…

Tempiranje putovanja i spavanja

Tempirajte putovanje u vreme kada dete najčešće spava, što će i vama, ali njemu olakšati putovanje. Najbolje je putovati po noći, tako da stignete na odredište kada se probudi. Pa čak i ako menjate zonu (nekoliko sati ispred ili iza), to ne bi smelo predstavljati veliki problem, dovoljno će biti raspored spavanja pomaknuti prvi dan kojih sat vremena, ostalo će se brzo posložiti. Dete uvek može spavati u kolicima kada ste negde na izletu i razgledanju. 

Za vreme putovanja, bebe iznad šest meseci, posebno one iznad devet, deset meseci možete animirati muzikom, crtanim filmovima na mobilnom ilitabletu.

I na kraju, najvažnije od svega je koliko ste vi spremni na putovanje s bebom, a ne koliko je ona spremna na putovanje.
S dobrim planiranje, pakovanjem i malo sreće, putovanje ne bi smelo biti stresno. Naravno, gotovo je nemoguće predvideti moguće situacije, ali ovi saveti trebalo bi zasigurno da pomognu u planiranju.

izor: zena.hr

foto: packedsuitcase.com, sheknows.com, youtube.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno