Bebe
11.06.2016.

Bebe vole majčin dodir

Period proveden u maminom stomaku predstavlja najušuškaniji i najsigurniji period bebinog života, složićete se? Kažu da razlog tome upravo leži u sinhronizaciji maminog i bebinog ritma. Taj predivni sklad dodatno krasi mamin glas, otkucaji srca, maženje stomaka, kretanje – jedna prirodna plesna koreografija.

Intrauterini period svakako nosi i razne promene za bebu. Beba raste, menja pozicije, postepeno razvija čulni svet. Čulo dodira je prvo čulo koje se razvija intrauterino i već je kompletno razvijeno dolaskom na svet te predstavlja bebin prvi komunikacijski kanal. Imajući to u vidu, čulo dodira omogućava organizmu da primi razne senzacije iz spoljnjeg sveta, ali i da upoznaje i uči o svetu oko sebe. Upravo taj, nimalo zanemarljiv medij, zvani dodir, a kojem se u poslednje vreme sve više pažnje pridaje, može itekako da podstakne i unapredi razvoj kao i da produbi i ojača vezu roditelja i bebe pogotovo u najranijim mesecima života bebe.

POZITIVNE SENZACIJE
Rane interakcije poput dojenja, kupanja, presvlačenja, nošenja, pevanja, maženja, masiranja, da dobro ste čuli masiranja, imaju snažan uticaj na bebu. Senzacije koje beba prima udružene sa toplinom i nežnošću šalju bitne informacije mozgu, a koji su u period prve godine razvija neverovatnom brzinom. Primajući pozitivne senzacije bebin mozak se dodatno stimuliše. Nemojmo da zaboravimo da se upravo u tom period stvara na milion neuronskih konekcija (sinapsi) koje se nadalje koriste (700 novih neuronskih konekcija po sekundi).

Dakle, pozitivne interakcija sa odraslom osobama pružaju bebi veoma značajno iskusvo koje itekako utiče na bebin sveukupan razvoj. Zato se ne kaže za džabe da su upravo prve godine formativne i veoma važne. Uostalom slika možda najbolje ilustruje ovu konstataciju.

E sad kada smo doznali zašto baš rane interakcije i koliko su one bitne i važne, u narednim tekstovima predstavićemo i pisaćemo o jednom lepom i nežnom programu koji upravo podržava i jača pomenutu ranu stimulaciju, interakciju, olakšanje, jer imajmo na umu da je rast i razvoj kao i njegove etape tokom prve, druge godine umeju da budu itekako izazovne i ponekad frustirajuće za bebu (a i za roditelje). Upravo razumevanjem tog, za bebu, izazovnog puta trebamo, kao odrasli, da posedujemo strpljenje, podršku, poštovanje i da im verujemo. 

MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA MASAŽU BEBA
Jedna od svetski priznatih organizacija, temeljena na višedecenijskoj praksi, istraživanjima i dokazim, koja promoviše dodir je IAIM - International Asociation of Infant massage, u prevodu Međunarodna Asocijacija za masažu beba. Od  2015. godine i Srbija je zvanično dobila svoj ogranak i stala rame uz rame sa drugi sedamdesetak zemalja širom sveta.  Udruženje Blagotovorni dodir (www.iaimsrbija.com) ima za cilj da:

• Podrži instruktore u svom radu i promovisanju misije Međunarodne asocijacije za masažu beba (IAIM),
• Pomogne roditeljima da nađu sertifikovanog instruktora sa kojim žele da uče da masiraju svoju decu, 
• Uputi na pravi izvor informacija sve one koji žele da saznaju više o IAIM-u, koji žele da organizuju predavanja ili prezentacije i predstave masažu za bebe grupama roditelja, budućih roditelja, stručnjaka.

IAIM, u sklopu svog delovanja, nudi obuku za masažu beba gde su, svi roditelji/staratelji dobrodošli bilo da se radi o zdravim, prevremeno rođenim, bebama sa posebnim potrebama uzrasta od 0 do 12 meseci, ali i sa usvojiteljskim porodicama. Tokom obuke roditelji uče različite načine korišćenja masaže i dodira, u cilju boljeg upoznavanja jedinstvenih i konstantnih promena kroz koje prolazi dete u prvoj godini života kao i sa ciljem unapređenja i jačanja same porodice.

Pored masaže, ovaj program pruža mogućnost učenja i drugih korisnih veština poput korišćenja glasa, pokreta i drugih komunikativnih formi koje mogu, na jedinstven način, biti od velike pomoći u komunikaciji sa vašom bebom. Roditelji dolaza zajedno na obuku sa svojim mališanima i već od prvog časa kreću da praktikuju i primenjuju naučeno. Pored majki, obuka posebno podržava uključivanje očeva i pokazala se veoma korisnom omogućavajući i njima sjajan način da se povežu i komuniciraju sa svojim mališanima.

U narednom tekstu nastavljamo našu priču o dodiru, važnostima masiranja, a dotaknućemo se i još nekih značajnih tema o kojima razgovaramo na samim obukama. Do tada možete posetiti sajt www.synchronylab.com kao i fb stranicu/Synchronylab.

Tekst pripremila:
Milijana Majastorović -  Kožul
defektolog, muzikoterapeut
IAIM instruktor za masažu beba
Musical baby bonding instruktor

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno