Bebe
22.05.2016.

Bebin ritam spavanja

Sigurno ste već pročitali da novorođenče tokom prvog meseca života najveći deo vremena provodi spavajući. Stvarnost, međutim, može da vas iznenadi i da vas natera da pomislite da vaš mališan „pati od nesanice“.

Najnovije studije pokazuju da prosečan period sna kod novorođenčeta iznosi 16 sati i 6 minuta. Međutim, ne zaboravite da se radi o proseku i da to podrazumeva značajne razlike od deteta do deteta. Istraživanja su utvrdila da se broj sati kreće od minimalnih 10h i pet minuta do maksimalnih 20 sati sna.

Da li je moguće da se uvede ritam u bebino spavanje?

U prvom mesecu života zaista bi bilo previše. Do malo ili puno sati sna dolazi bez nekog pravila. Nisu čak ni podeljeni na jednake delove u toku noći i dana: detetu je potrebno vremena da se privikne na okruženje oko sebe. Oko treće nedelje života, noćni san postaje dominantan i beba spava oko polovine ukupnih sati u toku dana, odnosno 71% noćnih. Te brojke, ponavljamo, samo su indikativne: svako dete je posebno, i na vama je da otkrijete da li mu se sviđa da „lenčari“ ili da bude budno.

Spavalica ili pati od nesanice?
Nije nikada kasno da shvatite kakva je narav vašeg deteta. Ponašanje je, naime, jasno: dete spavalicu kao da ne probudi neumoljivi budilnik za glad i često ostavlja dojku ili cuclu da bi dremnulo. Beba koja ima problem sa nesanicom posle podoja duboko spava, ali se malo kasnije probudi pošto joj se više ne spava i traži vaše društvo. Kako se ponašati u jednom i u drugom slučaju?

Ako puno spava.
Morali biste da organizujete vreme podoja, skraćujući tokom dana vreme obroka. Pokušajte da je zanimate nečim, ne samo tokom podoja, koristeći svaku priliku da je uzmete u naručje, da joj pričate, da je stimulišete.7

Ako malo spava.
Prihvatite tu njenu sklonost (koju je možda nasledila od svojih roditelja), prilagodite se i ne zahtevajte da spava kako kažu tabele. Stavite je u kolica i šetajte je, dok na brzaka završavate poslove po kući, ili je stavite u nosiljku-kengura da bi vam bila blizu, a da se ne umarate previše. Organizujte se tako da ima igračkice koje će je zabaviti: zvečke, igračke koje se kače na krevetac, muzički karusel.

Ako zameni dan za noć
Tokom prve dve-tri nedelje, dok se ritam spavanja nije još regulisao, može da se desi da mališan spava više danju nego noću. Dok čekate da se situacija spontano poboljša, možete da pokušate da ubrzate taj proces praktičnim trikovima koji čine jasnijim razliku između dana i noći.

izvor: najboljamamanasvetu.com 

foto: youtube.com, huffingtonpost.com


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno