Bebe
16.03.2016.

Namirnice koje podstiču razvoj bebinog mozga

Nakon rođenja svi delovi bebinog tela nastavljaju intenzivno da se razvijaju. Ipak, u ovom uzrastu najintenzivniji je razvoj mozga: u njemu se svakodnevno dešavaju promene od kojih zavisi celokupan bebin napredak. Naučnici su dokazali da pravilna ishrana u prvim mesecima potpomaže proces povezivanja “sivih” ćelija, pa je veoma važno da ne napravite grešku.

Moć majčinog mleka (do šestog meseca) 

Od trenutka kada žena ostane u drugom stanju, njen organizam prilago đava se razvoju ploda. U maminom organizmu dolazi do brojnih hormonskih promena, koje su za nju neprijatne, ali su neophodne da bi se beba neometano razvijala. Izmeđ u ostalog, u njenim grudima počinje da se stvara mleko čiji je sastav “programiran” tako da zadovolji sve nutritivne i razvojne potrebe novoro đenčeta. Ono se sastoji od polinezasićenih masnih kiselina (LCP) koje direktno uticu na brzinu stvaranja neuronskih veza u mozgu.

Istraživanja su pokazala da bebe sa visokim nivoom LCP-a u krvi imaju viši koeficijent inteligencije od onih sa nižim sadržajem ove supstance. Međ utim, treba naglasiti i to da je većina adaptiranih mlečnih formula obogacena polinezasićenim masnim kiselinama biljnog porekla, tako da ne treba da brinete ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da dojite bebu.

Čudesno gvožđe (nakon šest meseci) 

Kada beba napuni šest meseci, njene rezerve gvoža počinju da slabe, pa ih je potrebno nadoknaditi putem ishrane. Inače, gvožđ e je veoma važno za pravilno funkcionisanje bebinog mozga jer utiče na prenos kiseonika do sivih celija. Bebe sa smanjenom kolicinom gvožđa u krvi su razdražljive, pospane i manje živahne.

Da bi beba putem ishrane dobijala dovoljno gvož đa, treba joj davati kašice od zelenog lisnatog povrća (spanać, blitva, brokoli), a kasnije i kuvano crveno meso (teletina, junetina, jagnjetina), i to najmanje dva puta nedeljno. Pileća, jagnjeća ili teleća džigerica tako đe su bogate ovim mineralom. Osim toga, treba joj davati namirnice bogate C vitaminom koji potpomaže apsorpciju gvožđa iz krvi.

Dragocena riba 

Za razvoj mozga naročito su dragocene vrste ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, skuša, sardina). Ova kiselina odlicna je “hrana” za ćelije kore velikog mozga odgovorne za mnoge vitalne procese u organizmu. Stručnjaci preporučuju najmanje dve porcije ribe nedeljno za bebe starije od devet meseci.

izvor: lepotaizdravlje.rs

foto: pasbesoinde.org, scienceofmom.com, mensfitness.tumblr.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno