Bebe
10.11.2015.

Kako da naučite bebu da spava noću?

Neke se bebe noću bude učestalije nego što bi roditelji želeli, dok druge bezbrižno spavaju. Koji su razlozi za to i možete li pomoći bebi da mirnije spava?

Isprekidan san

Dete se budi svakih nekoliko sati. Da bi ga umirila, mama ustaje i počinje ljuljuškati bebu. Zbog toga tek može doći do narušavanja sna - i mama i dete se razbude i treba im više vremena da se smire i ponovo utonu u san. Dete će tokom dana obnoviti energiju, ali će mama biti potpuno iscrpljena.

Uzrok: Beba se, osim zbog gladi, noću uglavnom budi zato što se faze njenog sna ne podudaraju s fazama sna njenih roditelja. Odojčad ima kraći ciklus spavanja od odraslih. I svaki put kad beba prelazi iz stanja dubokog sna u površni, lako se može probuditi. Neka deca u tim trenucima i dalje nastave da spavaju, a druga se bude i traže pažnju roditelja. Uglavnom, kraći kraj što se nespavanja tiče, izvuče mama na koju beba najbolje reaguje kada je reč o ponovnom uspavljivanju.

Šta učiniti? Pokušajte mališana uzeti u svoj krevet odmah nakon prvog noćnog razbuđivanja. Podojite dete, mazite se s njim i ono će ubrzo zaspati. Kad se sledeći put probudi, nemojte ga više dojiti, nego ga pomilujte i nežno stisnite uz sebe. S vremenom ćete primetiti da se ciklusi vašeg i bebinog sna počinju preklapati.

Spavati ili ne spavati?

Mama stavlja dete na spavanje u njegov krevetić i odlazi iz sobe. No, beba se već za nekoliko minuta budi i počinje da plače.

Uzrok: Dete se budi nakon što je tek zaspalo? Znači da nije "uronilo" u duboku fazu sna.

Šta učiniti? Ostanite sa detetom malo duže nego što ste imali običaj. Kad vam se učini da je zaspalo, ne žurite se. Neka što čvršće zaspi. Postoje znakovi kako ćete biti sigurni da je u dubljoj fazi sna. Ako mu šačice nisu stisnute, obrve nisu zaokrenute prema nosnoj kosti, disanje je ravnomerno, a telo opušteno, znači da je dete čvrsto zaspalo i možete ga položiti u krevetić i napustiti sobu.

Noćne igre u krevetiću

Noću se dete budi i počinje se igrati. Ako mu takvo ponašanje pređe u naviku, roditelji se neće moći kvalitetno naspavati.

Uzrok: Dete je zamislilo da je krevetić mesto za igranje, baš kao i ceo prostor u dečjoj sobi. K tome se roditelji s njim igraju i danju i noću kad vide da to detetu odgovara i da mu je dosadno.

Šta učiniti? Naučite dete da je krevet isključivo mesto za spavanje, a ne za igru. Zato u njemu ne trebaju biti igračke, osim one koju dete povezuje s uspavljivanjem. Ne padajte u napast igrati se s detetom dok je u krevetiću i vreme je za spavanje. Pokušajte da ne primećuju njegovu nameru za igranjem, čak i kad ono posegne svojim ručicama prema vama i počne vas izazivati na igru. Na kraju će dete shvatiti da je noć vreme za spavanje, a ne za igru.

Fiziološki problemi

Mama je pokušala sve što je bilo u njenoj moći da nauči dete da spava noću. Ipak, ono se i dalje noću često budi...

Uzrok: Dete se može buditi zbog boli koja se javlja kao posledica nicanja zubića, neprijatno se oseća jer mu je pelena mokra i nadražuje mu guzu, zapušen mu je nosić i ne može normalno da diše, svrbi ga koža zbog sintetičke pidžamice, vruće mu je ili , pak, hladno. Mnogi su fiziološki razlozi zbog kojih se dete može buditi usred noći. Možda mu čak smeta dim cigarete koji dolazi iz dnevnog boravka ili miris parfema ili deterdženta iz kupatila.

Šta učiniti? Proverite pelenu, pripazite na temperaturu u detetovoj sobi, na kvalitet odeće koju nosi ili dekicu kojom ga pokrivate. Isključite mogućnost da bilo kakvi intenzivni mirisi dolaze do deteta. Sumnjate li na to da je dete bolesno, posavetujte se sa pedijatrom ili dete odvedite na pregled. Verovatno ćete sami uočiti prema detetovu disanju "radi" li mu nosić "punom parom" ili mu treba pomoć kod čišćenja. A nicanje zubića neizbežan je proces i jedino što vas može utešiti jest da taj proces je jedna ipak mora završiti. Budi li se dete zbog zubića, verovatno ćete primetiti po tome što dete pojačano slini i nervozno gura prste prema zubićima, a katkad se može povisiti i detetova temperatura tela. Možete pokušati lagano masirati detetove desni i videti pomaže li mu to da se brže umiri.

Dete je previse mirno

Bez obzira na to koliko je dete mirno noću u svom krevetiću, povremeno ga ipak treba proveriti i držati pod nadzorom njegovo disanje radi prevencije od SIDS-a, sindroma iznenadne smrti dojenačke, od kojeg samo u zapadnoj Evropi godišnje umire 8.000 novorođenčadi mlađe od godinu dana .

Uzrok: Sindrom iznenadne dojenačke smrti još uvek nije u potpunosti medicinski objašnjen iako postoji nekoliko različitih teorija o tome što taj sindrom može uzrokovati. Ne može se predvideti, au 99 odsto slučajeva pogađa zdravu novorođenčad. No kako istovremeno paziti na detetovo disanje i spavati?

Šta učiniti? Iznenadnu i neočekivanu smrt deteta tokom spavanja moguće je prevenirati kontrolom položaja u kojem spava (a to treba biti položaj na leđima) i monitoringom ritma bebinog disanja posebnim uređajem koji alarmira svaki otklon od uobičajenog disanja.

Kindinorm je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba poremećaja ponašanja. Odabrane komponente prirodnog, biljnog i mineralnog sastava, na bezbedan način omogućavaju da se ovaj poremećaj prevaziđe kod dece u svim životnim dobima. 

Kindinorm -ublažava tegobe poremećaja ponašanja:

• Održanje koncentracije i pažnje kod dece
• Poremećaj sna
• Nervoza, iritiranost, uznemirenost
• Poteškoće sa učenjem
• Stanje opšte slabosti

Više informacija o preparatu možete videti OVDE. 

 

foto: atvbl.com, najboljamamanasvetu.com, yumama.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno