Bebe
30.10.2015.

Kako pomoći detetu u periodu nicanja zubića?

Prvi zubići počinju da izbijaju oko šestog meseca: ali je taj datum veoma individualan, razlikuje se od jednog deteta do drugog. Ima mališana koji porane nekoliko meseci i onih koji isto tako zakasne mesec ili više. Obe situacije su potpuno normalne i obično nasledne: ako ste vi ili vaš suprug dobili prve zubiće veoma kasno ili preterano rano veoma je verovatno da će vaše dete to ponoviti.

Znaci koji nagoveštavaju izbijanje prvih zubića takođe variraju. Evo najčešćih.

Pojačano lučenje pljuvačke
Tipično je za mnogo dece da „balave“ više nego obično: neprijatni osećaj svraba koji nastaje zbog razvlačenja zubnog tkiva izaziva pojačano lučenje pljuvačke. Takođe predstavlja način da se usta ovlaže kako bi se umanjile ove smetnje. Brišite često usta i menjajte jastučnicu, ako je vlažna, da biste izbegli iritaciju brade i usana ovom pljuvačkom.

Nabubrela sluznica
Ovo je najkarakterističniji znak: pod pritiskom zubića koji izbija desni su iritirane. Tako dolazi do upale koja izaziva smetnje a po neki put i bol. Dete postaje uznemireno, nervozno i može mu se smanjiti uobičajeni apetit. Treba imati strpljenja jer će sve proći čim izađe zubić. U međuvremenu, izbegavajte da dajete detetu suviše vruću hranu i napitke koji pogoršavaju upalu.

Želja za griženjem
To što vaše dete uporno gricka sve što mu se nađe nadohvat ruke ne znači da je agresivno. To je, u stvari, jedna vrasta spontane poruke upaljenih desni, efekat zuba koji želi da izađe. Može biti korisno detetu ponuditi specijale gumene igračke (možete ih naći u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama) koje se hlade u frižideru dok se ne stvrdnu. Sisajući ih i grickajući dete oseća efekat blage anestezije od hladnog koja mu umanjuje bolove.

Povišena temperatura i dijareja
Mnoge mame povezuju ove smetnje sa činjenicom da detetu izbijaju zubi. Nisu svi pedijatri istog mišljenja. Mala teperatura ili iznenadna dijareja koje nastaju nakon od dvadeset četiri do dvadeset osam sati mogu biti posledica zuba ali je uvek bolje konsultovati doktora kako se ne bi previdela neka prava bolest koja nema veze sa zubima.

Kako olakšati detetu izbijanje prvih zubića?
Utešite dete koje je nervozno, „bali“ i želi da grize i glođe tako što ćete mu dati nešto tvrdo da gricka. To može biti poseban prsten koji olakšava izbijanje zubića ali su dobri i korica hleba ili očišćena šargarepa (uz vaše prosustvo i konstantnu pažnju jer postoji opasnost od gušenja!). Osim toga, omogućite detetu da pije više vode jer se usled povećanja lučenja pljuvačke iz organizma izbacuju znatne količine tečnosti. Uz to, voda rashlađuje crvena i bolna nepca.

Nakon 4. meseca mogu se koristiti posebni gelovi bez šećera. Potpuno je zabranjeno davati šećer, med, keks i sve što sadrži šećer jer izazivaju karijes, čak i ako dete ima samo dva zubića.

Homeopatija kao velika pomoć
Jedno od adekvatnih rešenja za ovaj period odrastanja vašeg deteta su i homeopatske tabletice Dentokind koje se rastvaraju u kašičici vode i daju bebi 3 puta na dan. U sastav ovog preprata ulaze samo prirodne i pažljivo odabrane komponente koje olakšavaju i smanjuju sve tegobe koje prate nicanje prvih zubića.

Dentokind je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba otežanog nicanja zuba.Odabrane komponente prirodnog, biljnog i mineralnog sastava, pomažu u lakšem izbijanju prvih zuba kod dece. 

• Upaljene i crevene desni
• Povišena temperatura
• Nervoza, iritiranost i nesanica zbog bola u desnima
• Dijareja
• Bol u uhu

Više o preparatu moćete naći OVDE. 

foto: pixabay.com, unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno