Bebe
26.08.2015.

6 najboljih trikova kako da uspavate bebu

Retki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme s uspavljivanjem malog deteta. Bilo da se radi o tek rođenom detetu ili bebi staroj godinu dana, većini roditelja se diže kosa na glavi kada je vreme za spavanje.

Ako ste u takvoj situaciji, pokušajte s nekim od ovih trikova za uspavljivanje dece:

Budite dosadni

Kada je vreme za spavanje, prestanite sa igranjem, smejanjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi da bi sada trebalo da spava. Utišajte se, pogasite svetla i poželite bebi laku noć. Ako se dete probudi usred noći, nahranite ga, ako to traži, ali bez razgovora i smejanja kako se ne bi razbudilo. Vratite ga u krevet i u tišini mu pokažite kako je noć vreme za spavanje.

Uključite usisivač

Pali i fen za kosu ili ventilator… Neverovatno, ali bebe uz zvuk tih uređaja sa lakoćom zaspe. Ali čim beba zaspi, ugasite uređaj kako je ne bi navikli da spava isključilo uz zvuk usisivača. Beba će uživati, ali vi se sigurno nećete naspavati.

Ohladite sobu

Dosta roditelja boji se da se malo dete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi pa spavaću sobu ponekad toliko ugreju da se u njoj jedva diše. I to je potpuno pogrešno. Temperatura tela tokom spavanja pada pa nam nije potrebna pretopla soba kako bi lakše spavali. Zbog vrućine, bebe su nervozne, znoje se i stalno bude. Stoga, ne preterujte s grejanjem.

Napustite sobu

Učite dete da spava samo od malih nogu. Iako je mnogim roditeljima žao u početku da ostavljaju malu bebu u sobi da spava sama, kada postane starija, verujte, bićete sami sebi zahvalni.

Držite se rutine

Kada je vreme za spavanje uvek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje s kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvek bude tako kako bi dete znalo da je vreme za san. Ako pre spavanja detetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova.

Hranjenje u snu

Treba li novorođenče buditi tokom noći za hranjenje ili ne, večno je pitanje roditelja na koje ima puno različitih odgovora? Ako želite da nahranite bebu, ali ne želite da se budi po noći, onda je jednostavno nahranite u snu. Bilo da dete dojite ili hranite na bočicu tokom spavanja mu ponudite mleko i budite nežni kako se ne bi probudilo.

foto: zena.blic.rs, klokanica.hr, lepotaizdravlje.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno