Bebe
31.07.2015.

10 stvari koje treba znati o kadicama za kupanje

Kupanje može biti lepo iskustvo, kako za vas, tako i za bebu, ali zavisi od toga kako ćete se u startu postaviti prema ovom "poslu". Neka deca obožavaju da se brčkaju u kadici, dok druga plaču čim spomenete reč voda. Ukoliko se vaše dete plaši vode, trudite se da ga opustite pre kupanja ili se poigrajte s njim pored kadice napunjene vodom.

1. Zašto treba da kupite kadicu?
Novopečene majke obično najviše strepe od kupanja majušnog bića koje se pri tom stalno migolji i često negoduje. Upravo zbog toga, odgovarajuća kadica može da olakša ovaj obavezni deo održavanja higijene.

2. Da li može da se koristi kada za odrasle?
Ne! Prvo, nadvijajući se nad kadom bićete u nepravilnom položaju, što će opteretiti vašu kičmu. Drugo, obična kada je prevelika za bebu i ona može da se uplaši od ogromnog prostora.

S druge strane, kadice su praktične, jer možete da ih postavite u položaj koji vam odgovara – na pod, ili na podlogu u visini vašeg struka. Takođe, ako u kupatilu nije dovoljno toplo, kadicu uvek možete smestiti u topliju prostoriju.

3. Druge prednosti kadice
Kadice su obino oblikovane tako da bebi omogućavaju pravilan položaj i čvrst oslonac dok to nije moguće u posudama poput lavora, škafova i sličnih.

4. Kakvu kadicu izabrati?
Prvo treba da odlučite da li ćete bebu kupati u stojećem, sedećem, ili možda u klečećem položaju. Nadalje, razmislite u kojoj ćete prostoriji najčešce kupati bebu. Neke kadice mogu da se pričvrste na ivicu obične kade a neke, namenjene starijim bebama, oblikovane su tako da liče na kofu, pa beba može da sedi u njoj.

5. Kadice koje se pričvršćuju na ivicu kade
Prednost ovog tipa kadica jeste u tome što sadrži manje vode i mnogo je lakša "manipulacija" bebom. Takođe, možete istovremeno da kupate bebu i starije dete (u velikoj kadi).

6. Kadice koje lice na kofe
U poslednje vreme sve više roditelja kupuje ovaj tip kadica koje su dizajnirane tako da beba može da sedi u njima u položaju koji podseća na fetalni. Narocito su prakticne za kupanje beba koje ne vole vodu i strašno negoduju za vreme kupanja u vecoj kadici.

7. Dodaci u kadicama
Prave se od ergonomi~no oblikovane plastike, kompresovane pene i drugih materijala, a osnovna svrha im je da obezbede siguran položaj tela bebe – prvenstveno da bebina glavica tokom kupanja bude iznad vode.

8. Koliko novca potrošiti na kadicu?
Ne postoji striktno pravilo – možete da potro{ite koliko kod hoćete. Izaberite kadicu i prateću opremu na osnovu onoga što mislite da će odgovarati vama i vašoj bebi. Ali u svakom slučaju nemojte štedeti kada je kvalitetna kadica u pitanju!

9. Ostale važne stvari
Najvažniji faktor prilikom kupanja bebe jeste njena sigurnost! Zato, dobro razmislite o tome koja vrsta kadice pruža sve uslove za bezbedno kupanje bebe.

10. Šta još postoji od opreme?
Razmislite o tome šta bi još doprinelo tome da čin kupanja za vas i vašu bebu ne bude stresan. Na primer, ako vas brine temperatura vode, kupite termometar. Ako se brinete da se beba ne prehladi nakon kupanja, koristite peškir sa kapuljačom. Na kraju, znajte da je najbolje da izbegavate upotrebu preparata za održavanje higijene (kupke i sl.) dok beba ne navrši bar šest meseci života. Do tada, obična voda i bebi sapun dovoljni su za pranje njene nežne i osetljive kože.

Kadice za bebe 

Uz dobar pristup i odgovarajuće uslove kupanje bebe postaje jedan od najveselijih trenutaka u toku dana, kako za roditelje, tako i za samu bebu. Iako je početak uvek nesiguran, uz samo malo praktičnog iskustva, vrlo brzo se kupanje pretvara u uživanje, a roditelji se tope dok njihovi mališani simpatično reaguju na dodir tople vode.

Više detalja o kadicama za bebe možete pogledati OVDE. 

foto: menda.rs, unsplash.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno