Bebe
11.07.2013.

Manje beba zbog ekonomske krize

Izvor: Tanjug
U Evropi je rođeno manje beba od početka finansijske krize 2008, pokazali su rezultati ispitivanja nemačkog Instituta za demokratska istraživanja "Maks Plank".

Porast nezaposlenosti u 28 članica Evropske unije doveo je do pada stope rađanja u tom bloku, pri čemu su najviše pogođeni mlađi od 25 godina i žitelji južnoevropskih zemalja, kao što je Španija, navedeno je u studiji MPIDR.
O povezanosti ekonomije i nataliteta već odavno se govori, ali je to pitanje i dalje kontroverzno.

Istraživači MPIDR su izjavili da njihova studija dokazuje da "razmera nezaposlenosti u nekoj od članica EU zaista ima uticaj na stopu rađanja", preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

"Finansijska kriza je pogodila Evropu u vreme kada je stopa rađanja u mnogim zemljama tek počela ponovo da raste", rekla je demograf Mihaela Krejenfeld, dodavši da su uzlazni trendovi u pojedinim zemljama zaustavljeni, dok je u drugima stopa rađanja opala.

U Španiji je ukupna stopa rađanja, odnosno broj porođaja po ženi, smanjena blizu osam odsto u periodu između 2008. i 2011, uporedo s povećanjem stope nezaposlenosti sa 8,3 odsto, na 11,3 odsto.

Do opadanja stope rađanja došlo je i u Mađarskoj, Irskoj, Hrvatskoj i Letoniji, dok je raniji rast usporen u Češkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, navedeno je u studiji.

U Nemačkoj i Švajcarskoj, gde je tržište rada relativno dobro prebrodilo krizu, gotovo da nije bilo promene u broju rođene dece.

U studiji je navedeno da povećanje stope nezaposlenosti za jedan odsto dovodi do pada stope rađanja za blizu 0,2 odsto u populaciji od 15 do 19 godina i od 0,1 odsto među onima od 20 do 24 godine starosti.

Porast nezaposlenosti, međutim, ne dovodi do promene stope rađanja kod starijih od 40 godina, pokazali su rezultati istraživanja MPIDR.

Slika preuzeta sa sajta www.stelioinacio.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno