Bebe
25.10.2014.

Saznajte šta rade bebe tokom prvog sata života

Švedski naučnici su pažljivo posmatrali 28 beba tokom nešto više od jednog sata nakon rođenja kako bi zabeležili njihove prve reakcije. Istraživanje, koje je sprovedeno još 2011, ali čije je rezultate tek nedavno objavio sajt “Science News”, prati novorođenčad iz minute u minut.

Minut 0: beba ispušta ljutiti krik kako bi aktivirala pluća.
Minut 2: nakon prvog plača, beba se opušta i leži nepomična na majčinim grudima. Autori studije pretpostavljaju da beba miruje kako bi se sakrila od eventualnih predatora. Stvar instinkta.
Minut 2,5: beba prvi put otvara oči i počinje da pomera glavu i usta.
Minut 8: beba postaje aktivna i drži otvorene oči punih pet minuta. Počinje da biva gladna i okreće glavu ka majčinim grudima.
Minut 18: beba je zadremala.
Minut 62: prvo dojenje - beba guta manje količine kolostruma; majčine grudi su stimulisane i počinju da proizvode mleko.
Minut 70: beba spava.

Izvor: Tanjug

foto: svet.rs

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Zorica
    Zorica

    Bebe to su najlepsa bica!nema nista lepse od tog prizora novog zivota tako milog i bespomocnog koji trazi ljubav neznost u okrilju majke!nazalost mnogo je beba ostavljeno licno sam videla _dok sam bila u bolnici sa sinom svaku sam bebicu dotakla i zbrinula cak neazurnim sestrama natrljala nos_Ti prizori su zastrasujuci_toliko neljubavi nebrige! Ljudi budimo ljudi! sada vec baka!Zorica 48g

    24.01.2015. 14:15

Preporučeno