Bebe
27.08.2014.

Beograđani ne žele da vakcinišu decu


Drastično smanjen obuhvat najmlađih imunizacijom, upozoravaju stručnjaci. Ponovo se pojavio veliki kašalj, prete male boginje, zauške...

U prvih šest meseci, u Beogradu je naglo pao broj dece koja su vakcinisana, potvrđuju u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Prema podacima te zdravstvene ustanove, tendencija smanjenja obuhvata imunizacijom prisutna je više od šest godina ali je, po oceni stručnjaka, trenutno najgora situacija u poslednjih nekoliko decenija. Pad se beleži u svim opštinama, osim Zvezdare, a najdrastičnije je u Starom gradu i na Savskom vencu.

Prema rečima epidemiologa dr Predrag Kona, načelnika jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, Srbija je bila visoko kotirana u svetu po obuhvatu dece imunizacijom, a posledica je da nije bilo zaraznih bolesti. Međutim, upozorava Kon, ukoliko ostane ovako mali obuhvat dece vakcinacijom, mogli bi da se pojave veliki kašalj, male boginje, zauške.

- Najveći pad obihvata imunizacijom je u uzrastu od dve godine, kada se deca revakcinišu od difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečije paralize. Za prvih šest meseci obuhvat je bio 36 odsto od ukupnog broja planiranih - ističe dr Kon. - To je dramatičan pad, jer je u prvih šest meseci prethodnih godina procenat bio veći od 45 odsto. Beleži se i pad broja revakcinisanih mališana u prvoj godini protiv dečije paralize i iznosi 44 osto. Kada je reč o MMR vakcini, revakcinisano je 36,5 odsto dece od godišnjeg plana, dok je prošle godine bilo oko 40 odsto.

Naš sagovornik kaže da je pogrešno što su roditelji zbog nestašice petovalentnih vakcina odlagali vakcinaciju, jer mališani treba da budu što pre imunizovani. On dodaje da je čekanje savremenije vakcine lošija odluka, nego da su deca imunizovana vakcinom stare tehnologije. Posledica toga, naglašava Kon, je pojava velikog kašlja, koji je zabeležen u jednoj beogradskoj porodici. Tako se i veoma mala dece nađu u situaciji da mogu da obole od velikog kašlja, što im može ugroziti život.

- Čim je obuhvat imunizacije ispod 95 odsto, moguća je epidemija zaraznih bolesti, a što je niži obuhvat epidemije su masovnije, pa je moguće obolevanje i vakcinisanih osoba - upozorava Kon.

- U glavnom gradu nikada nije bila gora situacija po pitanju obuhvata vakcinacijom. Imunizacija kolektiva je temelj javnog zdravlja. Nismo ni svesni šta znači imati zarazne bolesti, jer godinama živimo bez njih.

KAZNA DO 50.000

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da je imunizacija obavezna mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Ukoliko sanitarni inspektor utvrdi da dete nije vakcinisano, a nisu utvrđene kontraindikacije za primenu određene vakcine, rešenjem naređuje roditelju ili staratelju da u određenom roku vakciniše dete. Ako oni to ne urade, inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, predviđena kazna iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti

foto: tednik.si, vaccines.procon.org, thewestsidestory.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno