Bebe
29.07.2014.

OBELEŽAVANJE SVETSKE NEDELJE DOJENJA

Manifestacija će biti održana u nedelju, 3. avgusta sa zvaničnim početkom u 17 časova na Keju oslobođenja u Zemunu na letnjoj pozornici.

Na tradicionalnoj manifestaciji koja promoviše dojenje majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv Dojenje – pobednički poen za život! koja odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju do 2015. godine. Ovogodišnja tema podseća na značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

U Srbiji je tek 12,8% procenata isključivo dojene dece mlađe od 6 meseci, a polovina svih beba u Srbiji nije adekvatno hranjena. 
Shodno tome da želimo da povećamo svest ljudi o značaju dojenja, a trudnice i majke će i ove godine moći da dobiju pratkične savete i podršku od stručnjaka i naših mama savetnica iz Savetovališta za dojenje.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju - Prve banke humanog mleka u Srbiji koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

foto: najboljamamanasvetu.com, roditelj.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno