Bebe
14.07.2014.

Prosečna dužina novorođenčeta - 49,4 cm

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu otkriva da zdrave majke u celom svetu rađaju bebe gotovo identične dužine.

Bez obzira na poreklo i građu porodilje, svaka beba bi trebalo da na rođenju bude duga oko 49,4 centimetara ako je majka zdrava. To je rezultat opsežnog istraživanja koje su profesor Hose Viljar i njegov tim sproveli u osam zemalja - Brazil, Velika Britanija, Oman, Italija, Kenija, SAD, Kina i Indija, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Lancet.

U svakoj od pomenutih zemalja, mobilisano je 300 medicinskih stručnjaka i više od 200 istražvača i lekara kliničara.

Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 60.000 porodilja, pokazala je da su novorođenčad slične dužine kada su majke zdrave i dobro informisane. Svetski dispariteti u pogledu dužine, koji su konstatovani na rođenju beba, rezultat su pre svega ekonomskih i zdravstvenih razlika, a tek potom i u daleko manjoj meri, etničke pripadnosti.

Istraživači su koristili istu tehnologiju i ista sredstva u svih osam zemalja. Merili su koštani razvoj fetusa pomoću ultrazvuka i konstatovali frapantne sličnosti, bez obzira na rasnu i etničku pripadnost beba. Ali pod jednim uslovom: da su mame bile zdrave i dobro informisane.
Prosečna dužina beba na rođenju je, tako, bila 49,4 centimetara, sa mogućnošću greške od plus-minus 1,9 centimetara. Svega četiri odsto dispariteta otpada na etničko poreklo bebe.

"Nemojte nam zato reći da se ništa ne može učiniti! Nemojte reći da žene u pojedinim zemljama rađaju malu decu zato što su na to predodređene. To je jednostavno laž", istakao je profesor Viljar. Naučnici se nadaju da će rezultati do kojih su došli podstaći zdrastvene vlasti u svetu da se više pobrinu za žene i njihovo zdravlje za vreme trudnoće.

Izvor: Tanjug

foto:kurir-info.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno