Deca
22.02.2023.

Auto sedište nije stvar izbora već zakonska obaveza svakog roditelja

Danas je korišćenje auto sedišta standard, nešto što 80% roditelja prilikom rođenja obezbedi svom detetu. Reklo bi se da imamo odličnu statistiku, na koju možemo biti ponosni. No, u isto vreme svake godine neka deca izgube život baš u saobraćajnim nezgodama, a jedan od razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta. 

Deca najčešće stradaju kao putnici u vozilima


Pravilnom upotrebom auto sedišta postoji mogućnost smanjena rizika od smrtnog stradanja deteta u slučaju učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi za oko 70% u odnosu na nekorišćenje ili njegovu nepravilnu upotrebu.
Za početak najvažnije je koristiti sertifikovano auto sedište koje ima odgovarajući atest što znači da je odobreno za korišćenje u skladu sa važećim propisima. Poznati brendovi prisutni na našem tržištu to i garantuju pa ne morate o ovome voditi računa. Vaše je da odaberete ono koje po uzrastu odgovara vašem detetu.

Auto sedište birajte po uzrastu, ali i visini i težini deteta


Novorođenčetu obezbedite jaje. Sedište za najmlađe se postavlja uz pomoć Sistema ISOFIX-a ili pojaseva automobila. Bebironci se voze na mestu suvozača okrenuti u suprotnom smeru. Sve dok dete ne preraste auto sedište visinom i težinom isto možete koristiti. Dete je isto preraslo kada dostigne težinu od 13kg i kada mu glava viri iznad sedišta pa samim tim mu ni vožnja u njemu nije bezbedna.
Ukoliko je dete krupnije, sve do 15 meseci preporučuju se kombinovana auto sedišta koja dozvoljavaju da se deca do 18kg težine prevoze u suprotnom smeru.

Vežite pravilno pojaseve


Bebino auto sedište ima svoje pojaseve koji pravilno moraju biti pričvršćeni. Ne sme da bude previše slobodnog prostora između ramena i pojasa, a takođe, ukoliko se auto sedište fiksira pojasevima automobile i ona moraju biti dobro pričvršćena da maksimalno dozvoljavaju do 2cm pomeranja levo-desno. Pojasevi samog auto sedišta prilikom postavke ne smeju biti uvrnuti, a u zimskim mesecima dete ne treba da se vozi u jakni. Ako je hladno, obucite ga komotno i pokrijte ćebencetom, pa kad se auto zagreje sklonite prekrivač.

Auto sedište za uzrast od 15 meseci do četiri godine


Za prevoz u smeru vožnje potrebno je da dete ima minimum 10kg, da se samostalno kreće i da je starije od 15 meseci. Ova sedišta su za decu izuzetno udobna, mogu da imaju više položaja tako da beba, pored klasičnog sedenja može i da se stavi u poluležeći položaj a da bude jednako zaštićena prilikom vožnje. Kod većine kombinovanih auto sedišta kaiševi se skidaju kada dete dostigne težinu od 18 kg. Tada zapravo mališani počinju da koriste bustere, nakon čega kreću i samostalno da sede.

Busteri su namenjeni deci do 12 godina


Deca preko 150cm visine mogu da sede na prednjem sedištu automobile bez ikakve potpore. Sve dok ne napune dvanaest godina po zakonu moraju biti u svojim busterima. Uz njihovu pomoć vožnja će im biti udobnija a kaiševi im neće smetati već će ih držati sigurnim u toku vožnje.
Auto sedišta nisu luksuz već potreba koja mališanima čuva život. Model, desen ili brend nisu od presudnog značaja prilikom odabira već sertifikat koji potvrđuje kvalitet i sigurnost upotrebe, a takvu ponudu možete naći na sajtu kidsland.rs .
Ukoliko mališani od najranijeg detinjstva koriste auto sedište biće sutradan i savesni i vozači i učesnici u saobraćaju.
Promo tekst
foto:kidsland.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M870903EUR
Maped posuda MINI Kids plava X2 150ml M870903
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
649,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M871702EUR
Maped flasa za vodu Origin 580ml Tirkiz
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za užinu 000018151
Torbica za užinu oblik Minnie Cerda 2100003414 crno-roze
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno