Deca
25.01.2023.

Negujte sportske aktivnosti u svim godišnjim dobima

Za mališane redovan izlazak napolje, bez obzira na vremenske prilike je obavezan. Idealno je da dete bude četiri sata aktivno dnevno i udiše svež vazduh. No, mnogo puta je to nezamislivo, pogotovo kada nam vreme ne ide na ruku. Svakako, loša prognoza ne treba da nas zaustavi u našoj nameri da budemo na otvorenom, a lepo vreme treba maksimalno svakodnevno koristiti, bez obzira na starosnu dob.

Nešto je i u genetici, a mnogo toga zavisi od uzora


Neka deca su rođeni sportski tipovi, drugima roditelji razvijaju ljubav prema fizičkim aktivnostima, dok oni treći ne mare za tu vrstu angažmana. Sigurno je mnogo toga u genetici, ali ima nečeg i u navikama roditelja, baka i deka, ujaka sa kojim deca provode dosta vremena. 
Stariji su deci uzor od najranijih dana, te treba igrati na tu kartu kada kod dece želimo da razvijemo ljubav prema sportu. A zašto je to važno? 
Sigurno je da ni jedan roditelj ne želi “smotano”dete već ono sa dobrom motorikom, koje će sate i dane provoditi aktivno na brojnim terenima, zavoleti neki sport i posvetiti mu se maksimalno. Razloga je više, a pre svega u pitanju je zdravo odrastanje. Deca, koja se bave sportom, pogotovo onim timskim uče da dele, da se bore za tim. Pripadnost timu je važna za socijalnu i emocionalnu inteligenciju i razvoj fer pleja. Ako od najranijeg detinjstva roditelj bez lopte ili nekog drugog sportskog rekvizita ne izlazi u parkić, dete će steći naviku da se razvija u sportskom duhu, dodatno ako i sam roditelj ima naviku da redovno trenira.

Za početak, nabavite im tricikle


Pored obaveznih lopti, računajte da ćete detetu ulepšati detinjstvo uz odgovarajući tricikl. Bez obzira na njihovu opremljenost, tricikli za decu imaju funkciju da vežbaju muskulaturu celog tela, ali i koordinaciju. Neki mališani će uživati u sporoj vožnji, dok će drugi insistirati na takmičenju sa drugarima. Kako god, sve dok mališan u parkiću ne sedi na klupi već je fizički aktivan, imaćete zadovoljno dete.

Koordinacija je izuzetno važna, pronađite načina da je uvežbaju


Balans bicikli i guralice za decu zahtevaju snagu, ali i veštinu upravljanja. Neretko će delovati zaista lako, ali vožnja balans bicika angažuje veliki broj mišića. Iako se čini da su noge najangažovanije, trbušni mišići i ruke ulažu veliki napor pa su ovo možda najzahtevniji sportski rekviziti(vozila) za predškolski uzrast.

Sa trotinetom se najlakše manevriše


Možda je vaš mališan hedonista, koji bi ipak da vozi klasičan trotinet za decu. Zahteva najmanje napora, a postiže isti cilj kao balans bicikl. Dete će svakodnevno da se vozi po parkiću, samostalno ili u društvu, moći će u potpunosti samo da se brine o svom prevoznom trotinetu, a dodatno, ako putujete lako ćete ga spakovati u svaki auto ili gradski prevoz.
Ipak, ima i onih zahtevnijih modela kakvi su trotineti za trikove. Oni zahtevaju veću virtuoznost, opuštenost, eliminisanje straha i stalnu želju za izazovima. Ne želi svako dete da izvodi vragolije sa trotinetom, ali postoje ona deca koja u tome uživaju. Namenjeni su školarcima, izrađeni su od kvalitetnog materijala, veće su nosivosti pa stvaraju adrenalin neophodan njihovim korisnicima. Osećaj moći koji retko može da se opiše doživljavaju svi oni koji imaju potrebu da na ovakav način budu aktivni. 
Trotineti su najnovije prevozno sredstvo i mnogih odraslih jer su prijatni za vožnju. U mestima gde je čist vazduh poprilično zastupljen svakako i preporučljiva fizička aktivnost za svaku starosnu grupu.

U zimskim mesecima vodite ih na klizanje


Zima ne treba da bude barijera za sprovođenje fizičkih aktivnosti na otvorenom. To što možda vi ne klizate, ne znači da se vašem detetu neće dopasti. Ako mališan uspešno vozi rolere, klizanje mu neće biti strano. Uz adekvatnu odeću eventualni početnički padovi biće zanemarani, a divan osećaj koji klizanje izaziva je uvođenje mališana u skijanje i snowboarding.



 

I zajedničko praćenje sportskih događaja je razvijanje ljubavi prema sportu


Mnogi poznati sportisti su zaslužni za stasanje nekih novih mališana koji postižu vrhunske rezultate. Praćenje omiljenog kluba na utakmicama uživo ili putem tv ekrana takođe razvija sportski duh kod dece. Važno je da su deca direktno ili indirektno uključena u sportska dešavanja, da navijaju za svoje favorite, analiziraju i komentarišu mečeve, pokušaju sami da izvedu neki potez, korak ili šut. Sve to je sastavni deo zdravog odrastanja, a samo onaj mali procenat dece bude među vrhunskim sportistima. No, to i nije krajnji cilj, već onaj, da kad ti mališani odrasli u sportskom duhu isti sutradan razvijaju i kod svoje dece.
 

foto:Skitterphoto-pixabay,qimono-pixabay,Victoria_Watercolor-pixabay,KeithJJ-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno