Deca
11.05.2022.

Uz njih deca lepše provode vreme u prirodi

Bez obzira da li volite da šetate po gradskim trgovima ili u prirodi i brojnim parkićima, budite praktičan roditelj i čuvajte svoja leđa i živce. Osmehe u ovim momentima obezbediće vam guralice za bebe i tricikli za decu. Evo razloga zašto uvek treba da budu uz vas.

Guralice hodalice za bebe koristite kod kuće


Iako postoje guralice hodalice namenjene uvežbavanju prvih koraka, one nisu najidealnije rešenje za izlazak u prirodu. Guralice za prohodavanje deca mogu da koriste čim počnu da puze i da se uspravljaju i namenjena su kućnoj varijanti iz više razloga. Osnovni, materijal je takav da služi za glatke površine pa su i točkovi uglavnom plastični. Drugi, deca u tom uzrastu često padaju pa su tepih i drugi ravni mekani tereni idealno rešenje za tu namenu. Guralice za prohodavanje su najčešće multipraktične igračke sa kojima se bebironac često upoznaje pre bilo kakve aktivnosti uspravljanja. Te igračke su im drage, u njih imaju poverenja pa su i najbolji saveznik za prve korake.

Guralice za decu mogu da koriste i dvogodišnjaci i petogodišnjaci


Iako se često pod guralicom podrazumeva vozilo sa šipkom koju uz pomoć ručke pokreće neko od starijih, ovo je samo jedan segment, koji ovakvo vozilo podrazumeva. Naime, to guralici za bebe daje mogućnost da već mališan sa navršenih devet meseci može udobno da se smesti u vozilo dok ga stariji voze. Vremenom, kako deca rastu tako im se i guralica prilagođava pa dete kreće samostalno da vozi. Pojedini modeli, kao što su autić ili traktor guralica namenjeni su najmlađima, s obzirom da ne postoji rizik vožnje, svakako uz nadzor odraslih. 

Guralice za decu imaju višestruki značaj


Nisu sve guralice namenjene bebama. Balans bicikli se smatraju guralicama za starije mališane, a uspešno ih voze i dvogodišnjaci, kao i petogodišnjaci. Pored uvežbavanja ravnoteže, vežba se i motorika, ali i svi mišići tela. Guranjem deca jačaju posebno mišiće nogu i ruku. Vožnja zahteva neprestano ustajanje i pomeranje, pa ukoliko deca svakodnevno voze i te kako stiču kondiciju, dosta se troše pa samim tim su veselija, uzbuđena i puna dogodovština. Vožnja balans bicikala ne zahteva od deteta neku posebnu veštinu, ali svakako upornim vežbanjem istu i stiče te se sprema za mnogo veće izazove, poput vožnje bicikla.

Zašto su guralice za decu najčešći izbor roditelja i jednogodišnjaka i starije dece? 

Odgovor leži u činjenici da su i lake za nošenje i lagane za upotrebu. Naime, pojedini modeli su nešto više od dva kilograma teški te mališani samostalno mogu, ne samo da upravljaju već i da, po potrebi prenose guralice. Često se deci čini lakše da guralicu prebace sa mesta na mesto nego da je guraju, ako teren nije adekvatan što za njih ne predstavlja teret. Za one najmlađe, postoje modeli guralica sa dva napred i dva točka pozadi čime se ne dovodi u pitanje ni balans dece. 
Guralice se lako pakuju u gepek automobila ali i bilo koji gradski prevoz s obzirom da ne zauzimaju mnogo mesta. Svakako, nemaju mogućnost sklapanja, ali to ne umanjuje njihovu funkcionalnost i jednostavlnost upotrebe. Ono što je najvažnije, deca ih jako vole i često su im prvi izbor vozila. Postoje modeli guralica sa drvenom i metalnom konstrukcijom. Funkcionalnost ni jednom od njih ne manjka, već je odabir materijala zapravo lična stvar kupca.
 

Foto:jordan-sanchez-unsplash, cocoparisienne-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno