Deca
28.05.2021.

Kako da zajedno sa detetom uspešno prebrodite period puberteta?

Pubertet počinje sa razvojem prvih polnih oznaka, a završava se polnom zrelošću. Čim dete uđe u pubertet, primetićete i kako će vaš odnos postepeno početi da se menja. Verujemo da ćete biti zbunjeni i vi kao i dete ali znajte da je ovo prirodan proces koji se ne može izbeći u potpunosti pa je potrebno osmisliti dobru taktiku za preživljavanje pubertetskih turbulencija. 

Dete koje je do juče bilo otvoreno za razgovor, volelo je da se mazi i deli sa vama sve ono što ga muči, odjednom će početi da se udaljava, više se poverava drugarima i starijoj braći i sestrama nego vama i navodi vas da pomislite kako možda nešto nije u redu, kako ste možda vi preterali u zahtevima ili proveravanju, međutim ovde je u pitanju nešto sasvim drugo. 
Ovakva ponašanja ukazuju na početak puberteta. Tada do izražaja dolazi generacijski jaz, roditelji iz neznanja ili straha počinju da prete, kažnjavaju i gunđaju, a deca često govore kako su neshvaćena, počinju da kriju stvari kako ne bi dolazila u dodatni sukob sa roditeljima i zatvaraju se još više. 

Pubertet kod devojčica

Devojčice u pubertet ulaze između 8. i 13. godine a ukoliko neku od ovih primena uočite i ranije, ili one pak izostanu do 13 godine, potrebno je da se javite pedijatru. 
Važno je da devojčicu upoznate sa svim promenama koje će početi da se dešavaju i pre nego što one postanu uočljive. Na vreme joj objasnite sve u vezi sa menstruacijom kao i o higijeni koju je potrebno poštovati tada. Razgovarajte sa njom i o promenama na telu koje nastupaju kako bi bila spremna i kako se ne bi stidela da sa vama razgovara ukoliko je nešto buni, plaši ili joj je neobično. 
Pored fizičkih i hormonalnih promena i javljanja menstrualnog ciklusa, vaša tinejdžerka u ovom periodu počeće da se bori za nezavisnost i skontrolu i pokazivaće potrebu da bude prihvaćena od strane vršnjaka i da ima uticaj u društvu. Poželeće da bude nezavisna u odnosu sa roditeljima.
Svakako nema pravila po kojima se razvoj i rast odvijaju. Kod nekih devojčica može se desiti nagli rast pa nakon prve menstruacije on može da uspori dok se kod drugih rast i razvoj odvijaju istovremeno i ravnomerno. 

Pubertet kod dečaka

Kod dečaka pubertetske promene najčešće se javljaju između 9. i 16. godine. U tom periodu oni će se menjati i emocionalno i fizički. Kako su dečaci po pravilu zatvoreniji od devojčica, može se desiti da usled promena koje će nastupiti, postanu još zatvoreniji i da nerado dele svoja pitanja i nedoumice sa roditeljima, dok devojčice uglavnom neće imati problem da o tome razgovaraju sa mamom ili starijom sestrom. Dečaci se o promenama u pubertetu uglavnom informišu od starijih drugova, preko interneta i medija, a ređe u okviru porodice. 
Promene u boji glasa, pojava brade i malja, kao i druge prateće promene koje nastupaju u ovom periodu mogu biti veoma zbunjujuće za dečake pa je važno unapred mu predočiti sa kojim promenama će se sve suočiti. 
Pored pojačane maljavosti, kreće i nagli razvoj ruku i nogu pa ovo u početku, dok rast ne bude srazmeran, može doprineti i nespretnosti. Nakon ovoga dešava se i rast dečaka u visinu i uočljivi razvoj vilice i ramena. U ovom periodu dečaci u proseku porastu oko 35 centimetara. 
Tokom razvoja smenjivaće im se osećanja razdražljiovsti, sreće, depresivni momenti, ali za sve to zaslužni su upravo hormoni. Krajem puberteta sve ovo će se stabilizovati kada dečaci prihvate novi izgled svog tela i kada sve dođe na svoje mesto. 
I kod dečaka i kod devojčica, tokom puberteta zbog naglog lučenja hormona i povećanog lučenja lojnih žlezda može doći i do pojave bubuljica i pubertetskih akni, pa će u tom slučaju biti potrebni i pregledi i terapije dermatologa jer je koža u ovom perodu posebno osetljiva.

Sukobi sa roditeljima i male laži

Znajte da će vaš adolescent kako bi izbegao raspavu sa vama, govoriti kako nema ništa za domaći da bi duže bio sa društvom napolju, pa će sutra dan taj domaći prepisati na odmoru od drugara ili će izostati iz škole. Ukoliko ne stigne da spremi gradivo za ispitivanje, mogu vam reći da nastavnik nije ni stigao da ih pita, ili da uopšte nije pitao taj čas, kako bi prikrio slabu ocenu za koju zna da će vas naljutiti. 
Ukoliko shvatite da vas je tinejdžer slagalo jednom-dva puta, nemojte dizati paniku, pogotovo ako su male laži u pitanju koje naravno nemaju ozbiljne posledice po bilo koga. 
Sve ovo je razumljivo ukoliko im ne pređe u naviku i ne počnu da skrivaju neke ozbiljnije istine koje mogu da ugroze njih ili nekoga iz njihove okoline. Ako primetite da laži praktikuju često, inicirajte ozbiljan razgovor na tu temu. 
Prva zaljubljivanja i vezice svakako neće biti na listi tema o kojima će želeti da pričaju sa vama, pa na tome nemojte ni insisitrati. Važno je pre otpočinjanja ove faze izgraditi sa njima donos pun poverenja kako bi ono samo imalo želju da vam se poveri kada za to bude potrebe, da zatraži savet ili jednostavno podeli sa vama detalje o simpatiji. 

Dinamična borba za povlastice sa roditeljima

Uvek kada budu želeli da postignu nešto za sebe, pubertetlije će igrati na kartu krivice. Ako recimo žele da ostanu duže na žurci, govoriće vam kako je svima dozvoljeno da ostanu duže i da će samo on/a morati da krene ranije i biti uskraćen/a.
Umesto da se svađate i postavljate zahteve bez argumenata, sačekajte trenutak u kom ćete i vi i dete biti hladne glave kako biste na miru porazgovarali o svemu. Objasnite mu da zbog čega se ne slažete sa nečim što je ono uradilo i što želi i da pokušate da nađete kompromisno rešenje. 
Čak i kada morate da mu uputite kritiku, nikada ne svaljujte krivicu na njega, već govorite u prvom licu. Na primer, umesto da kažete "Jako si drzak u poslednje vreme" ili " Ponovo si me slagala", možete reći: " Povredilo me je što mi nisi rekao/la istinu.  Razočarana sam što si to sakrio/la od mene".
Ono što roditelji često govore u napadima besa je da izgovaraju kako ih nije briga šta će ono da uradi i kako će da postupi, kako će popraviti ocenu, do kada će ostati napolju, pošto su deca u ovom uzrastu posebno osetljiva i prolaze kroz različite emocije pa ovakve rečenice mogu shvatiti kao nebrigu i zanemarivanje. 
U ovom periodu mladi uče da razvijaju samokontrolu kroz vežbanje poštovanja, a ponekada to rade upravo kršenjem pravila koja im roditelji postavljaju. Zato je bitno da ih prilikom donošenja određene odluke ili pravila ponašanja upoznate i sa posledicama koje njihovo kršenje nosi sa sobom. Svakako je potrebno da se i vi kao roditelj naoružate strpljenjem i razumevanjem za sve promene koje period puberteta nosi sa sobom. 
Važno je imati razumevanja, komunicirati uz podršku ali takođe je potrebno postaviti i jasne granice i pravila kako bi dete naučilo prave vrednosti i razvilo se u samostalnu i zrelu ličnost.

foto: pexels, egypttoday.com, listaka.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno