Deca
17.05.2021.

Auto-sedište je neophodno za vožnju sa detetom. Evo kako odabrati odgovarajući model

Kupovina autosedišta je jedna od najvažnijih stavki na listi opreme za bebe i decu. Iz tog razloga neophodno je da se dobro informišete i razmotrite sve bitne činjenice, raspoložive kategorije, da li auto-sedište ispunjava sve islove bezbednosti i sigurnosti, da li je napravljeno od kvalitetnih i bezbednih materijala i slično.

Zakonska je obaveza da se deca do dvanaeste godine tj. dok ne dostignu visinu od 150 cm, voze u auto-sedištima tj. busterima – modelima auto-sedišta koji su namenjeni starijoj deci.
Bilo da vozite dete do vrtića u kraju laganom brzinom od 30 km na sat, bilo da prelazite pola grada i velike gužve ili ste krenuli na duži put ili odmor u inostranstvu, auto-sedište neophodan je saputnik za udobnu ali pre svega sigurnu vožnju.
Nije retkost da se i danas, posebno među starijim generacijama, čuju mišljenja kako su ne tako davno deca bila najsigurnija u maminim rukama i kako zadnja sedišta nisu imala ni pojaseve za vezivanje, a kamoli auto-sedišta. Međutim, bez njih putovanja sa decom, čak i na kraćim relacijama, danas su nezamisliva.

Neka vam bezbednost bude na prvom mestu

Auto-sedište je bezbedno i obezbeđuje sigurnu vožnju samo ako odgovara uzrastu i konstituciji deteta. Iz tog razloga na njemu se nikako ne sme štedeti. Treba izbegavati kupovinu auto-sedišta koja su detetu veća uz izgovor da će brzo porasti i da će mu i to sedište nakon kratkog vremena biti odgovarajuće.
Bebe do godinu dana ali i par meseci nakon navršene godine, obavezno se voze na suvozačevom sedištu okrenute suprotno od smera vožnje jer su tako bezbednije ukoliko dođe do oštrog kočenja ili čeonog udara. Premda je bebin vrat nedovoljno razvijen i mišići nisu toliko jaki, oštro kočenje može biti opasno, čak i pri malim brzinama, ako je beba okrenuta ka napred. Zato ne bi trebalo žuriti sa stavljanjem mališana na zadnje sedište, koje ostaje rezervisano za nešto starije uzraste.
Nekada se preporučuje da se dete sve do treće godine vozi napred u sedištu, gde će mu biti zanimljivo i lepo jer je uz vas. Svakako, u tom slučaju nikako nemojte zaboraviti da isključite i vazdušne jastuke.

Obratite pažnju na ove karakteristike auto-sedišta

Kvalitetno i dobro auto-sedište je ono koje ima atest bezbednosti, koje odgovara fizičkom uzrastu deteta, koje je pravilno pričvršćeno u automobilu i u kojem je i dete pravlno vezano. Bitno je takođe da bude izrađeno od odgovarajućih prijatnih materiala koji prate stroge standarde kvaliteta i bezbednosti. Ako su ramena deteta prešla oko 2cm iznad najviših otvora za pojaseve tj. ako mu je glavica prešla ivicu naslona, vreme je da se auto-sedište zamenim novim.
Auto-sedišta iz grupe 0+ mogu da se koriste za više namena. Pored osnovne namene u automobilu tokom putovanja, mogu se pričvrstiti i na ram kolica, mogu se koristiti kao nosiljka a pojedini modeli mogu da služe i kao njihalice koje će biti idealne za uspavljivanje bebe. Zbog širokog polja primene mnogi roditelji se odlučuju upravo za ovaj tip sedišta i pored toga što u startu moraju da izdvoje veći iznos.

Za uzrast do četvrte godine namenjena su auto-sedišta iz grupe 1 za težinu 0-18 kg. Težina im je veća od  težine  sedišta za bebe, nemaju ručku, a u automobilu se pričvršćuju pojasom ili uz pomoć Isofix sistema pa je predviđeno da stoje u uspravnom položaju, tj. dete u njima sedi za razliku od grupe 0+ gde je u ležećem položaju.
Naredna grupa namenjena je deci težine 15-25 kg tj. uzrasta od tri do sedam godina. Ona se montiraju u smeru kretanja automobila a mališan se u njima vezuje kaiševima ili pojasom automobila. Bilo bi veoma koristno da auto-sedište poseduje pojas koji se zatvara tako da dete ne može samo lako da ga otvori.Za decu stariju od 6 godina dozvoljena je vožnja van auto-sedišta ali je obavezna upotreba takozvanih bustera koji spadaju u III kategoriju i namenjeni su za decu težine 15-36 kilograma. Deca u tom uzrastu već su dovoljno visoka da mogu da budu vezana i pojasom automobila koji im neće ići preko vrata.

Pored auto-sedišta nabavite i jastuče za putovanja

Ukoliko idete na putovanje koje traje duže od dva sata u kontinuitetu, obavezno nabavite i dečji jastuk za putovanje. Dečji modeli obično su napravljeni u obliku životinjica pa služe i kao igračka i kako potpora za slatku i udobnu dremku tokom puta. Na taj način duže sedenjem mališanu će lakše pasti.

Prilikom montiranja auto-sedišta vodite računa o ovim detaljima

Sedište mora biti dobro podešeno i čvrsto namešteno pre nego što krenete na put. Ukoliko je dobro montirano, nikako se ne sme pomerati. Uvek pre putovanja proverite da li je sedište stabilno. Ove provere potrebno je raditi svakih nekoliko nedelja kako biste bili sigurni da neki od kaiševa za pričvršćivanje nije popustio.
Savet je da uvek kupujete novo autosedište, a ukoliko pak kupujete već korišćeno, neka to bude od osoba koje su vam bliske pa možete proveriti sve dealje oko toga da li je sedište neoštećeno, da li je bezbedno i potpuno ispravno za korišćenje. Generalne preporuke za pediod u kom se može koristiti jedno auto-sedište je oko osam godina jer nakon toga dolazi do slabljenja šavova, spojnica i drugih delova sedišta.  
Takođe, i kaiševe kojima vezujete bebu u auto-sedištu proveravajte svakih par nedelja. Deca posebno u prvoj godini dosta brzo rastu i napreduju pa kaiševi u roku od nekoliko nedelja mogu da počnu da žljujaju i zatežu. Dete je dobro vezano u sedištu ukoliko između pojasa i tela može stati jedan prst.

Prilikom razmatranja opcija za kupovinu auto-sedište dobro proverite i uporedite karakteristike modela, upustvo za montiranje, uzrast i težinu za koju je sedište namenjeno, materijale od kojih je izrađeno.
Na starijim modelima automobila, sedišta se pričvršćuju uz pomoć pojaseva za vezivanje, dok se u većini novijih modela automobila sedišta montiraju tj. pričvršćuju uz pomoć kuka koje su već ugrađene u sedište samog automobila. To je takozvani Isofix sistem, pa ukoliko vaš automobil ima ovu opciju, prilikom kupovine autosedišta raspitajte se za modele koji u sebi imaju i ovo opsiju za postavljanje.

Potrebno je da dobro izmerite i prostor koji imate na raspolaganju u svom autu i uporedite sa dimenzijama autosedišta, i vidite koliko prostora bi nakon njegovog montiranja ostalo slobodno što je naročito važno ako imate više mališana. Kad sve to obavite, kompletnu ponudu auto sedišta najnovije generacije potražite na sajtu našeg partnera Kidsland.

foto: pxhere, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno