Deca
09.04.2021.

Vaspitanje dece treba da shvatite veoma ozbiljno. A evo i zašto

Koliko mališani u uzrastu od tri do pet godina mogu da budu naporni i koliko mogu da nas izlude, znaju svi roditelji koji se upravo bore s tim. Oni koji kroz to još nisu prošli žive srećno u neznanju, dok su oni drugi, koji su preživeli ovaj period, ili zaboravili na to, ili su našli načina da navedu decu da budu dobra i poslušna. A to, verujte, nije lako. Trik je u doslednosti i biranju bitki koje ćete da vodite. Ako se upustite u sve, sve ćete ih i izgubiti, ali nikada ne smete da odustanete, jer vaspitanje dece je jedan od vaših najvažnijih poslova. A evo i zašto...

Nedoslednost roditelja loše utiče na vaspitanje dece

Ni ne pomišljajte da možete da se borite protiv svega i sa svim lošim što vaš trogodišnjak radi. Odlučite li se za borbu protiv svakog lošeg ponašanja, ratovaćete ceo dan, a to prosto nije moguće. Umesto toga, fokusirajte se na ono što vas zaista muči, na ponašanje koje ga dovodi u opasnost, na njegovu neljubaznost, na njegovo dosađivanje, na ono zbog čega bi neko mogao s pravom da kaže da vam je dete nevaspitano. Za ono što je zabranjujete, na primer, trčanje po stanu, šutiranje lopte u zidove ili vožnju trotineta bez nadzora po trotoaru, postavite jasna, konkretna pravila i jasne kazne. Uvek insistirajte da poštuju pravila i sankcionišite prekršaje, jer nipošto ne smete da budete nedosledni. To zbunjuje i loše utiče na vaše vaspitanje dece.

Vaspitanje dece obuhvata i vežbanje prevencije

Ne opominjite ih za sve i svašta, jer će vremenom početi da se ponašaju loše kako bi privukli vašu pažnju, a kada kažnjavate, gledajte da kazne budu pametno odmerene, primerene i prilagođene uzrastu kako bi dete moglo da ih razume. Računajte i na to da nekad morate da budete fleksibilni, jer, na primer, dete može da bude neposlušno, cmizdravo i bezobrazno zato što je umorno, gladno, bolesno ili je pod stresom zbog gubitka ljubimca, prelaska iz jaslica u vrtić, razvoda...

Koristiće vam i da vežbate prevenciju. To znači da na osnovu iskustva predvidite situacije u kojima bi ono potencijalno moglo da prasne, da kaže ili učini nešto što ne treba. Umesto da vičete na njega, sprečite ga da uradi nešto od onoga što ne sme, jer je zaštita dece od njih samih dragocena za vaspitanje i očuvanje mira u kući. Znači, umesto da vičete na trogodišnju ćerku zato što vam lomi karmine i maže lak za nokte po stolu, držite šminku van njenog domašaja, kao što ćete od petogodišnjeg sina da sklanjate svoj mobilni telefon jer vam stalno dodaje nove aplikacije i igrice.

Planiranjem i dogovorom se predupređuju neželjene situacije

Ako je vaše dete ujutro veselo i saradljivo, a posle ručka umorno i mrzovoljno, odlaske u prodavnicu, preglede kod lekara i čekanje u redu pred bankom planirajte za pre podne. Ipak, za svaki slučaj objasnite šta se od njega očekuje i šta mu sledi ako vas sabotira, i obavezno mu ponesite slikovnicu, bojanku, igračku, vodu i nešto za grickanje, ako se vaši poslovi i obaveze oduže. Što je dete bolje pripremljeno, to je manja verovatnoća da će se loše ponašati i da ćete vi imati utisak da ste podbacili sa vaspitavanjem.

Međutim, u situacijama kada ne možete da izbegnete detetovo loše ponašanje, suočite se s tim mirno i gledajte da ga nadmudrite. Znate, ako izgubite nerve, izgubićete i kontrolu nad situacijom, a to nikako ne želite. Govorite tiho, polako, neutralnim tonom i imajte na umu da rečenice tipa „Zašto ne bi sada oprala ruke kako bi mogla odmah da večeraš, jer postavljam sto“ bolje deluju nego naredba „Idi odmah da opereš ruke“ ili kritika „Ruke i lice su ti prljave kao da si prase“.

I još nešto...

  • Dete treba da zna da vam se ne sviđa neko njegovo određeno ponašanje ili konkretan postupak, a ne ono. Njega volite.
  • Uvek ga opominjite tihim glasom. To će ga naterati da se umiri, da se fokusira na vas i na ono što govorite, a to je već pola posla. Velike su šanse da će, dok ćuli uši da vas čuje, zaboraviti da vam je cmizdrilo zbog čokolade.
  • Ponavljajte mu pravila dok ne budete sigurni da ih je čulo i zapamtilo.
  • Nek nauči na teži način. Trogodišnjaku nije lako da shvati zašto ne sme da se klacka na stolici, zašto ne sme da gura hemijsku olovku mački u uvo i zašto ne sme baki da menja program dok gleda tursku seriju, ali će koristiti ako padne sa stolice, ako ga mačka malo ogrebe i ako mu se stalno menja kanal dok gleda crtać.
  • Navedite ga da shvati da njegovo ponašanje direktno utiče na druge ljude i naučite ga da uvek prvo razmišlja o posledicama.
  • Uvek mu dajte mogućnost izbora. Kad dete odbije da nešto učini ili da prestane nešto da radi, ono to čini da bi vam pokazalo da ima kontrolu nad situacijom. Umesto da viknete „Pokupi igračke“, ponudite da bira da li će prvo da parkira sve autiće ili će da skloni kockice koje će vam koristiti popodne kad krenete da pravite novi blok zgrada
  • I na koncu, nagrađujte dobro ponašanje. Poljubac, veeeliki zagrljaj, odlazak na omiljeno igralište, vanredna lizalica ili petnaestominutno odlaganje odlaska u krevet navešće dete da bude sve bolje i bolje.

A to nam je valjda i bio cilj!
Foto: pexels, huffingtonpost.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno