Deca
22.03.2021.

Kad vam dete ujutro ustane na levu nogu prisetite se ovih pravila

Čak i u najidealnijim okolnostima, a posebno u ovim izmenjenim pandemijskim uslovima, jutra s malom decom mogu da budu mnogo naporna. Dovoljno je da dete ustane nervozno, neraspoloženo, razdražljivo, plačljivo ili svadljivo, pa da sve krene nizbrdo, jer je roditeljima danas, nakon godinu dana života pod presijom, teško da to ignorišu, da reaguju smireno, sa puno tolerancije, nežnosti i razumevanja. Znaju oni da i dete može ponekad da bude mrzovoljno, da sve osim smirivanja situacije samo produbljuje problem. Srećom, postoji način da se spasi dan koji je loše počeo. Vi samo treba da imate na umu sledeće...

Loše raspoloženje se širi kao požar

Kada se vaše dete probudi zlovoljno, nesposobno da normalno komunicira i bez namere da sarađuje, velika je šansa da će se čitava porodica vrlo brzo osećati zlovoljno. Pošto se loše raspoloženje širi kao požar, tretirajte ga kao požar – gasite vatru na izvoru i sprečite je da načini veću štetu. Neka se malim mrgudom bavi samo jedna osoba, roditelj koji tog jutra može da se pohvali većom trpeljivošću i boljim nervima, a dobro bi bilo i da ga se klone braća i sestre, naročito ako su skloni začikavanju, jer između njih može da plane ozbiljnija svađa.
Pokažite maksimalno strpljenje i nadajte se da će sve proći već nakon doručka.

Malo podmićivanja nikome ne škodi

Kad shvatite da će čitav dan da vam presedne zato što nećete moći da se uzdržite od dizanja tona, vikanja i gubljenja nerava ako dete koje je ustalo na levu nogu nastavi da vas nervira i testira vaše strpljenje, posegnite za teškom artiljerijom – podmićivanjem. Ponudite uplakanoj ćerki posebnu šolju za mleko, a ljutom i namrštenom sinu obećajte da će uveče moći da odgleda jedan crtać više. Često je mali podsticaj dovoljan da dete promeni raspoloženje i stav s kojim je ustalo, stav koji je bio dovoljan da vam upropasti dan. Važno je da mu se ta povlastica ponudi bez ikakve ili makar bez velike priče, kako ne bi moglo da pomisli da će i sutra moći da vas ucenjuje svojom mrzovoljom ili da manipuliše vama. To znači da ne smete da kažete „Hajde, oraspoloži se, obuci se bez plakanja, kupiću ti igračku“, dovoljno je da izgovorite „Mislim da bi danas možda mogao da dobiješ novu igračku. Čini mi se da je vreme za to“.

Niko ne ustaje na levu nogu namerno

Ne postoji ni najmanja šansa da se dete vrati u redovno stanje i da povrati dobro raspoloženje zato što ste ga pitali „Da li zaista želiš da ti presedne čitav dan? I tebi i nama“. Verovatnije je da ćete ga tako samo povrediti ili dodatno razljutiti. Ono, istini za volju, i nije ustalo na levu nogu zato što to voli, pa svakako neće pomoći ni insistiranje na razgovoru i traženju uzroka za neraspoloženje, plačljivost ili bezobrazluk.

Žurba može da bude okidač za zlovolju

Ako vam se svako jutro svodi na „ustani, hajde u kupatilo, oblači se, hajde da doručkuješ, požuri, ne razvlači se, ubrzaj se...“, puno jurcanja, tumaranja, sudaranja, nervoze i stresa ne treba da vas čudi što se deca ne raduju jutru i ustajanju. Žurba jednostavno nije izvor dobrog raspoloženja i vi to odlično znate. Dakle, kada se vaše dete probudi mrzovoljno, pokušajte da malo usporite, da mu ne stvarate dodatni pritisak i nervozu, jer će se sve to, da se ne lažemo, prelomiti preko vaših leđa, a još bolje bi bilo da se malo reorganizujete kako bi jutra u vašem domu bila opuštenija. Mnogo će vam značiti dodatnih 10 minuta, što znači da bi trebalo da ustanete samo malo ranije, da nežno, uz poljupce i osmeh razbudite decu, da ih ne požurujete, već da im dopustite da sve urade malo sporije no inače.

Loše raspoloženje ne mora da ima jasan uzrok

Svaki roditelj će, što je sasvim prirodno, kada mu se dete probudi mrzovoljno, neraspoloženo, plačljivo ili svadljivo pokušati da otkrije šta je do toga dovelo – ružan san, glad, žeđ, povišena temperatura ili početak neke bolesti bez (još) očiglednih simptoma, ali ponekad jednostavno nema logičnog objašnjenja. Dete je ustalo na levu nogu i to je to. Ništa ne stoji iza toga. Nema ni uzroka ni povoda. Ne trošite vreme na mozganje, nastavite dalje i gledajte da pregurate dan, pa će vas već sutra ujutro dočekati najslađe i najnasmejanije lice vašeg mališana.
Foto: pexels

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Konstruktivne P-0134
Vrhunski kvalitet izrade. Lako se sklapaju i rasklapaju, a izrađene forme su su postoja...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno