Deca
01.04.2021.

Dečje povrede su najčešće u kući, ali one srećom mogu da se spreče

Verovali ili ne, do većine dečjih povreda dolazi zato što roditelji nisu svesni šta njihov mališan od godinu-dve može da učini. Koliko juče su ga nalazili tamo gde ga ostave, a ono već danas hoda, trči, penje se, skače i istražuje. Previše je izazova oko njega, previše toga što mu privlači pažnju i što ga tera da napravi neki novi korak, neki novi potez. Zbog svih novih veština i sposobnosti, kojih nekada ni samo nije svesno, ova faza u razvoju deteta smatra se veoma izazovnom, jer ga treba sačuvati i zaštititi od mnogih opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Malo je da bi razumelo vaše „ne“ i da bi moglo da spozna šta može da ga ugrozi, a opet dovoljno brzo i spretno da se uvali u ozbiljnu nevolju.

Trovanje spada u teške povrede: Deca istražuju svet svim čulima, između ostalog i čulom ukusa, pa sve trpaju u usta. Ako ga ostavite bez nadzora, računajte i na to da može da otvori vrata ili fioku od komode i ormara, da se dokopa raznih flaša i bočica i da tako dođe u kontakt sa lekovima, toksičnim proizvodima za čišćenje domaćinstva, alkoholom i drugim opasnim materijama. Zato je važno da sve te proizvode držite van domašaja deca, kao što i piše u uputstvima za upotrebu, a ne bi bilo loše i da blokirate sve fioke i vratanca.
Za dečije povrede posebnu opasnost predstavljaju baterije, one male u obliku dugmića, kojih ima u mnogim igračkama i daljinskim upravljačima, pa pazite da ih se dete ni slučajno ne dokopa.

Padovi kao opasne povrede: Da biste sprečili ozbiljne povrede, zaključajte vrata prostorija koje imaju stepenike i, naravno, ulazna vrata. Ako u kući ili stanu imate stepenište, postavite kapije, a na prozore i vrata od balkona i terasa montirajte štitnike kako dete nikako ne bi moglo samo da ih otvori. Trudite se da ga uvek držite na oku, a ako ga ostavljate samo u sobi, razmislite da li može da se popne na nešto i da padne. To znači da treba da sklonite sve one lagane plastične stoličice, da trpezarijske stolice gurnete pod sto i da na vreme počnete da ga učite da ne skače po krevetu. Obezbedite sve oštre uglove nameštaja jer je posebno opasno da dete prilikom pada udari glavom o oštru ivicu ili ćošak stola, komode, police...

Opekotine, veoma bolne povrede: Kuhinja je izuzetno opasno mesto za malo dete, pa gledajte da ne boravi u njoj dok vi kuvate. Ukoliko je to neizbežno, najbolje je da dete sedi u svojoj visokoj stolici, kako ne bi došlo u kontakt sa vrućim tečnostima, uljem ili vrućom hranom koja izaziva ozbiljne opekotine koje za dete predstavljaju teške povrede. Najvažnije je da sprečite dete da pipa vrata rerne, da prilazi šporetu i da otvara kuhinjske fioke u kojima, između ostalog, stoje i noževi. Za svaki slučaj, kad god je moguće, koristite one udaljene ringle, ručice od šerpi i tiganja okrećite ka unutrašnjem delu šporeta, da dete ne bi moglo da ih dohvati i ne ostavljajte nikakve vruće stvari u njegovom domašaju.
Nikada nemojte da držite dete u rukama dok mešate ili nosite vruću hranu, a to važi i za kafu, čajeva i ostale vruće napitke. Gde su oni, tu nema mesta za dete.

Utapanje: Mala deca od godinu-dve mnogo vole da se brčkaju, ali to ne znači da imaju bilo kakvu predstavu o vodi, a posebno o opasnosti od vode. Zato ih nikada, ali nikada ne ostavljajte same u kadi i kadici ili u blizini vode, jer dete može da se udavi u vodi dubine samo nekoliko centimetara. Verujte nam na reč, ne želite da vam objašnjavamo kako i zašto, jer se to desilo ko zna koliko puta. Poseban oprez se preporučuje napolju, pored bilo koje tekuće ili stajaće vode, uključujući i fontanu i dublji lavor u kojem se skupila kišnica.

Automobili i povrede: Deci najveća opasnost od automobila preti u saobraćaju, zbog čega je izuzetno važno da uvek, ali apsolutno uvek budu smeštena i vezana u odgovarajućem auto-sedištu, ali ona nije jedina. Dete nikada ne treba ostavljati samo ni u automobilu ni u njegovoj blizini, jer ono, čak i ako je sasvim malo, može da ga pokrene i da dovede sebe u životnu opasnost. Opasni su električni podizači stakala, kaiševi od pojaseva, a nije zanemarljiv ni rizik od toplotnog udara i smrzavanja ako se krišom uvuče u otključan auto, pa se zaključa. Takođe, uvek otvorite četvore oči kada se uparkiravate ili isparkiravate, da biste bili sigurni da dete nije u blizini, jer ga nekada jednostavno ne možete videti u retrovizoru.
Foto: ksohio.com, accessortho.com.au, childrensmercy.org, nashvilleparent.com, hopkinsallchildrens.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno