Deca
10.03.2021.

Kako da znate da detetu više nije potrebna popodnevna dremka

Popodnevna dremka je ono vreme koje roditelji mnogo vole jer im taj sat ili dva omogućavaju da na miru završe poneki posao, da pristave ručak, da se istuširaju, okače ili pokupe veš ili da samo na kratko danu dušom. Neki klinci rado spavaju i po dva puta tokom dana sve dok ne krenu u školu, drugi pak već sa tri godine umeju da proglase da su oni sada veliki, a da je popodnevni san namenjen samo bebaćima. To, naravno, nije tačno, jer je odmor potreban svima. Ova popodnevna dremka omogućava deci da noću spavaju duže i kvalitetnije, bez prekida, a važna je i za pravilan fizički i mentalni razvoj.

Mališani uzrasta 2-3 godine u proseku tokom 24 sata spavaju 12-13 sati, s tim da na noć obično odlazi 10 do 11 sati, a na dan ostatak. Međutim, kada se taj odnos poremeti, onda dete može jednostavno da skrati, a potom i izbaci dnevnu dremku. Na to da je vašem detetu potrebno manje sna ukazaće dobro raspoloženje i potpuno normalno funkcionisanje iako nije imalo popodnevni odmor. Ta deca se ujutro bude u uobičajeno vreme, uveče odlaze u krevet onda kaž roditelji kažu i to bez ikakvog otpora, normalno jedu, normalno se ponašaju, lepo su raspoložena i dobro napreduju.

Međutim, ako dete negoduje zbog popodnevnog spavanja, a vi vidite da mu to nedostaje, nemojte mu dozvoliti da izbaci ovu korisnu naviku. Ako se rano budi, ranije no inače, ne znači da je naspavano, može da bude i suprotno. Ako je uveče pre spavanja nervozno, razdražljivo, kmezavo i iscrpljeno, ako se tokom noći često budi, postarajte se da ipak tokom dana odspava makar malo. Za početak, pomerite vreme dremke. Ako je do sada odlazilo na spavanje u podne, stavite ga u krevet sat kasnije, oko 13 sati ili nađite neko drugo doba, kada će moći lakše da utone u san. Ne očekujte da dete zauvek tokom dana spava dva sata, pa i duže, jer će se to vremenom skraćivati.

Ako niste sigurni da li je dete zaista preraslo ovaj popodnevni odmor ili je reč o fazi u kojoj ono demonstrira svoju samostalnost, insistirajte na leškarenju u krevetu makar pola sata. Ukoliko mu zaista nije potreban san, neće zaspati, ako je reč o inaćenju, san će ga savladati, a vi ćete u oba slučaja dobiti neko vreme za neodložne poslove ili predah.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno