Deca
03.03.2021.

Znate li šta svaki roditelj treba da obezbedi svom malom detetu

Mala deca su preslatka, ali i veoma naporna, jer je njihova energija neiscrpna. Nekada su poslušna, nekad ne, nekad saradljiva, a nekad ne registruju da im se obraćamo. Nekima je jezik brži od pameti, druga pak ne uspevaju da izgovore dovoljno brzo i dovoljno tečno ono što njihove lepe glavice smisle. Njihova radoznalost i ljubopitivost iscrpljuje, naročito ako je u obrnutoj srazmeri s njihovom samokontrolom, a kada svemu tome dodate potrebu za kretanjem, ali i potrebu za inaćenjem, dobićete tipično malo dete koje ona slatkoća spasava od umornih i često rastrojenih roditelja.

I da... Sve je to savršeno normalno i sve to na kraju prođe brže nego što mislite. Da ne biste žalili za propuštenim vremenom, evo šta obavezno treba da pružite svojoj deci i čega treba da ih poštedite. Ovo prvo im je potrebno i to u što većim količinama, ovo drugo suvišno.

Treba im što više ljubavi – vaše dete će porasti brže nego što mislite. Kad to shvatite, biće kasno jer nećete moći da vratite vreme unazad. Biće vam žao što ga niste više cmakali, gnjavili, grlili i mazili, što ste sigurno propustili neku priliku da mu pokažete koliko ga volite. Govorite mu da ga volite, pokazujte mu da ga volite i ono će izrasti u voljenu, samouverenu, sigurnu i snažnu osobu koja će sutra umeti da voli i da pokazuje ljubav.

Treba im što više pažnje – čak i da vam to niko ne kaže, od prvog dana će vam biti jasno da deca zahtevaju puno pažnje. Kako dete raste tako raste i vaša poreba da ga držite na oku, jer brinete za njegovu bezbednost, zdravlje, napredak, igru..., a kad pomislite da možete da predahnete, eto njih da vam traže nešto. Kad vam zatreba pauza, napravite je, ali kada ste sa detetom, posvetite mu punu pažnju. Ne telefonirajte dok šetate s njim, dok ga kupate, presvlačite ili hranite. Kada dete želi da se igra s vama ili da vam ispriča nešto mnogo važno, odložite peglu, ugasite računar, ostavite sporovozne poslove i obaveze za kasnije. Ne dozvolite da vam išta ukrade pažnju u vreme kad stavljate dete na spavanje. Ti trenuci su nenadoknadivi.

Treba vam mnooogo strpljenja – nekada će vam testirati stpljenje svojim kmečanjem ili bešnjenjem zato što je gladno, žedno ili umorno, a nekada će vam natezati živce namerno, da vidi dokle može da ide i gde su vaše granice. Šta god da je u pitanju, vi morate da sačuvate pribranost i da ne dozvolite svojoj frustraciji da pokulja. Ne zaboravite... to je vaše čedo, vaše malo dete koje ćete najlakše razoružati nežnošću i lepim rečima.

Izbegavajte grubosti i teške reči – ako mislite da postoji roditelj koji nije povisio ton na dete ili poželeo da ga ćušne, grdno se varate, a varate se i ako mislite da nema roditelja koji nije uspeo da se uzdrži od svake grubosti. Zato služi samokotrola... Da obuzda impuls i da nas natera da se priberemo. Znate, koliko god da smo frustrirani, uvek možemo da zastanemo, da se udaljimo od deteta, da pošaljemo dete u drugu sobu, da izbrojimo do 10...

Izbegavajte da im dajete telefone i tablete – mala deca su sve zahtevnija i sve ih je teže animirati i zabaviti, pa u te svrhe koristimo razna sofisticirana i pametna pomagala. S druge strane, tu su i razne edukativne emisije i aplikacije koje su veoma dobre i korisne za decu, ali svako preterivanje škodi. Da ne biste došli u situaciju da se otimate s decom i da slušate njegov plač jer treba da se odrekne omiljene „igračke“, navikavajte ga da uživa u drugim stvarima. Naučite ga da se igra bez pametnih telefona i tableta, da ne gleda crtaće duže od pola sata tokom čitavog dana, da se ne uspavljuje uz televizor i računar...

Izbegavajte da vršite prevelik pritisak – ne dozvolite da vas neke mame influenserke, poznanice, prijaeljice i društvene mreže ubede da je za vaše malo dete najbolje da propliva pre prvog rođendana, da progovori strani jezik i pre nego što nauči maternji, da su mu potrebne škole plesa, glume i modelinga već sa dve godine i da bi sa tri već moralo da trenira neki sport. Ima vremena za sve to... Pustite dete da bude dete, da raste, da istražuje, da upoznaje svet oko sebe i da upoznaje sebe, pa će vremenom shvatiti šta želi da proba, u čemu uživa i u čemu je dobro. Vi samo budite tu da ga podržite, a ne da ga pritiskate i forsirate.

Budite roditelji za primer!
Foto: positiveparentingsolutions.com, pexels, transcontinental.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno