Deca
02.03.2021.

Šta možete da očekujete kada dete počne da izlazi iz kreveca

Krevetac je sigurna luka za svakog roditelja jer zna da kada bebu spusti tu, da će je u tu naći odmornu i naspavanu ili pak budnu i uplakanu. Međutim, čim malo porastu i krenu da se podižu sami, da sami stoje i da prave prve korake, bebu koju ste ostavili u krevecu možete da nađete na podu, ispred kreveca, na vašem krevetu ili kako puzi ka drugoj sobi. To znači da se polako približava vreme za novi krevet. 

Kada se vaš mališan pri put pojavi ispred vas, a znate da ste ga pre samo pola sata ostavili da mirno spava u krevecu, to će vam možda izgledati slatko i simpatično, ali znajte da je to prvi znak da je beba krenula ka osamostaljivanju i da više neće imati mira. Od tog trenutka retko ćete imati luksuz mira, jer će se mali begunac boriti protiv kreveta svaki put kada mu ne bude do spavanja. 

Čak i kada uspete da ga nagovorite da ostane i zaspi u svom krevecu, verovatno ćete povremeno imati noćne posete u svom krevetu, što će prvih nekoliko puta kada se to desi biti simpatično ali kada krene učestalo da se ponavlja, sigurno ćete se truditi da ga redovno vraćate u njegov kretevac dok ujutro ne shvatite da ste svi prespavali noć uvašem krevetu. U periodu prelaska iz kreveca u krevet dete može spavati nemirnije, češće se buditi u toku noći, pa će se i češće dolaziti do izliva besa tokom dana, jer će biti umornije i sve će mu smetati. 

Može se desiti da u ovom periodu tokom dana krene da spava na neverovatnim mestima, u stolici, u kolicima u supermarketu, na podu sobe dok se igra i svugde gde ga ostavite. U ovom periodu znaćete da je vreme za novi krevet, veći i bez ogradice. I tada računajte na poneku noćnu posetu, barem dok se ne navikne na novi krevet i novu sredinu, pa imajte strpljenja. Priuštite mu dodatne dnevne dremke uvek kada je potrebno kao i više razumevanja i nežnosti u ovom periodu prilagođavanja.
foto: pxhere.com, pixbay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno