Deca
19.02.2021.

Znate li šta sve treba da kažete detetu svako veče pre spavanja

Bez obzira na to što su oni čitav dan jurcali, skakali, trčali, galamili, igrali se, hodali, kad dođe vreme za spavanje, nama pada glava, a oni sveži i raspoloženi za mogu još da jurcaju, skaču, trče, galame, da se igraju i hodaju. Mi na rezervi, oni kao uključeni u struju. Mi preumorni, oni bi ćaskali... E, ovo možda treba iskoristiti za razgovore za koje tokom dana nemamo vremena. Deca će, kad legnu, malo da se opuste i otvore, a mi imamo još toliko snage da ponešto izgovorimo i da ih saslušamo. Evo nekih sjajnih tema i ideja za razgovor...

„Šta danas želiš da pitaš“... Dogovorite se da svako veče odgovorite na jedno njihovo unapred pripremljeno pitanje, videćete koliko to može da bude zabavno. U početku vas neće shvatati ozbiljno, pa će pitati zašto moraju da spavaju, da li baš svi spavaju, šta se dešava kad oni utonu u san, a onda će početi da se pripremaju za ove razgovore. Dok su još sasvim mali interesovaće ih fenomeni iz okruženja koji ih zbunjuju, a onda će, kako rastu, i teme postajati ozbiljnije. Računajte i na to da će vas neka pitanja namučiti, druga će vam pomoći da bolje spoznate i sebe i svoje dete, a neka će vas slatko nasmejati. Šta ćete lepše pred spavanja.

„Mnogo sam srećna što sam baš tvoja mama, što si baš ti moje dete“. Ovom rečenicom vi poništavate svo gunđanje, svaku opomenu, svaki povišen ton, svaku naredbu i svaku ljutnju koju ste im uputili preko dana. Deca nisu glupa. Ona znaju da je vaš posao da brinete o njima, da ih hranite, odevate, negujete i vaspitavate, što i radite od jutra do mraka, i to često deluje baš kao posao, a roditeljstvo je više od posla. Roditeljstvo je sreća, roditeljstvo je ispunjenost, roditeljstvo je čista ljubav i zato im svako veče pre spavanja kažite koliko su vam važni.

„Slušam te...“ Kad ih ušuškate, pre ili posle priče za laku noć, dajte detetu 10-15 minuta da ispriča sve što želi. Nebitno je da li će vam prepričati dan iz vrtića, da li će vam se žaliti na starijeg brata, vi samo slušajte. Nema mobilnih telefona, nema nikakvih uznemiravanja, nema žurbe. Gledajte dete u oči, mazite ga, postavljajte pitanja, da zna da ga slušate, da ste zainteresovani za ono što ono ima da vam kaže. Nek to bude samo vaše vreme i nek to bude jedan sjajan kraj dana.

„Reci mi, šta ćemo sutra...“ Svako dete voli izvesnost i rutinu, čak i kada je reč o neprijatnim stvarima. Ako se uveče, pre spavanja, podsetite da sutra mora kod zubara, a zubara ne voli, moći ćete da isplanirate nagradu koja mu sleduje za saradljivost. A zamislite samo koliko će uživati u planiranju nekih lepih stvari, kupovini nove igračke, odlasku u Zoo vrt, druženju sa drugarima u parkiću kraj vrtića...

„Volim te“... Ove dve reči, bez dodatnog objašnjavanja i bez tumačenja pružaju deci sigurnost više od bilo čega drugog. Ova izjava pred spavanje je ništa drugo do podsetnik da je naša ljubav bezuslovna. Baš kao što i treba da bude.
Foto: todaysparent.com, 30seconds.com, thepragmaticparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno