Deca
18.02.2021.

Odviknete dete od sisanja palca, ali znajte da ljuta paprika nije opcija

Neka deca sisaju palac i pre rođenja, dok su u maminom stomaku, što se otkriva prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda, druga ovu naviku stiču posle rođenja. Oni za palcem posežu kada su umorni, uplašeni, ako im je dosadno ili dok se uspavljuju. 

Važno je da znate da nema preteranog razloga za brigu. Ovo je svakako prolazna faza i sve dok ne krenu da niču stalni zubići, ova navika ne ostavlja posledice na vilicu. Dakle, ako mališan povremeno traži utehu i opuštanje na ovaj način, opasnosti nema. Kod dece koja palac sisaju aktivno i koja jezikom snažno pritiskaju palac o nepce, u dužem vremenskom periodu, može doći do toga da stalni zubi počnu da rastu nepravilno ili blago istureni napred.
Važno je zato da posmatrate i pratite na koji način i koliko često dete sisa palac. Ukoliko uočite da to radi veoma energično i često, ako primetite bilo kakve promene u usnoj duplji, posavetujete se sa stomatologom i razmotrite kako da ga oslobodite ove navike. 

Najveći broj dece prestane sa sisanjem prsta između druge i četvrte godine, a veoma je retko da se ova navika nastavi i do predškolskog uzrasta. U tim slučajevima, dete često zbog pritiska okoline i nelagodnosti zbog vršnjaka, prestane to da radi. Takođe, kada pronađu druge aktivnosti koje su im podjednako opuštajuće, deca prestaju sa ovom navikom.
Važno je imati na umu da je ovo nešto što dete radi nesvesno, pa grdnje i kažnjavanja nikako ne smeju biti opcija. Takođe, ne preporučuje se ni da mu stavljate flaster na taj palac kako bi ga sprečili u tome, niti da se koristite metodama naših mama i baka koje su nekada davno znale da palac natrljaju ljutom papričicom kako bi dete na taj način odvikli. Mališan će ovakve stvari doživljavati kao nepravednu kaznu, jer u toj aktivnosti ne vidi ništa loše, već samo opuštanje i uživanje, pa mu neće biti jasno zbog čega je kažnjeno.
Pratite u kojim situacijama najčešće sisa palac i u tim trenucima mu nađite neku alternativnu, zanimljivu aktivnost koja će ga zaokupiti i skrenuti pažnju. Vremenom, sve manje i manje će sisati palac. 

Dete koje to radi kada je ljuto treba naučiti da razgovara sa vama o svojim osećanjima, a ako je suviše malo, pomozite mu da iskaže na drugačiji način šta je to što ga ljuti, brine ili plaši. Ako primećujete da sisa prst uvek kada je umorno, pustite ga da spava malo duže i ne lišavajte ga popodnevne dremke. Nemojte mu nuditi ni dudu kao alternativu, jer time samo sebi činite medveđu uslugu i stvar se svodi na isto. Takođe ga nemojte ismevati ili negativno komentarisati tu njegovu naviku pred drugima nadajući se da će se postideti i prestati. Postići ćete samo suprotan efekat a dete će izgubiti poverenje u vas.
Ako je malo starije, pokušaje na miran način da lepo razgovarate sa njim i objasnite mu zbog čega ova navika može biti problematična i podržite ga da korak po korak svoju pažnju preusmerava na druge aktivnosti i reši se ove navike. Uvek kada dete ispoštuje dogovor i kada ne sisa prst, nagradite ga i pohvalite.
foto: thevillagedentist.com, houghorthodontics.com, dentalnews.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno